Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη στο XanthiNea: Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη φέρνει την παράδοση στο πιάτο μας

Κοινοποίηση

Για το βιβλίο της “Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε“, τη γαστρονομική παράδοση, τη διατήρηση και τη διάδοση των συνταγών μίλησε η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο XanthiNea.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μαυρίδη:

Τί το διαφορετικό πρεσβεύει το βιβλίο “Τί μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;” από τα δεκάδες βιβλία μαγειρικής που μπορεί κανείς να βρει στα ράφια των βιβλιοπωλείων Το ότι δεν είναι βιβλίο μαγειρικής, είναι οδηγός κουζίνας, της κουζίνας της καθημερινότητάς μας, με πραγματικά υλικά και σκεύη  της καθημερινότητάς μας χωρίς υπερβολές και φιοριτούρες, που ως θέαμα μεν είναι ωραίες αλλά στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν ούτε μπορούν βέβαια να γίνουν. Είναι προτάσεις για το καθημερινό μας τραπέζι που ακουμπούν την παράδοσή μας, την υγιεινή διατροφή, με απλό και οικονομικό τρόπο.


Και τα δυο μου βιβλία για να μην είναι βαρετά εμπλουτίζονται, τι εννοώ, στο πρώτο μου βιβλίο υπάρχει ένα προσωπικό αφήγημα, ένα οδοιπορικό σε πόλεις της πατρίδας μας, που καταλήγει σε γεύσεις και μυρουδιές, έτσι δένει με τα υπόλοιπα που θα βρείτε πιο κάτω. Το ίδιο περίπου γίνεται και στο δεύτερο βιβλίο, ανάμεσα στις προτάσεις για την κάθε εποχή, θα βρείτε μικρά σπιρτόζικα κείμενα που επίσης κάνουν την διαφορά.

Σε μια εποχή που το fast food κυριαρχεί, πόσο εύκολο είναι για κάποιον (και δη κάποιον που ακολουθεί έντονους εργασιακούς ρυθμούς ζωής) να εντάξει τη μαγειρική στη ζωή του; Πώς μπορεί το βιβλίο ενδεχομένως να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο;
Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα, οι άνθρωποι κατέστρεψαν την υγεία τους και την τσέπη τους μ αυτό που περιγράφετε, όμως όλα θέλουν προγραμματισμό, το χύμα στο κύμα σε οδηγεί στο fast food  και μετα στους γιατρούς για το ζάχαρο και την χοληστερίνη κι ο θεός να μας φυλάει…


Στην θητεία του συζύγου μου στην Ευρωβουλή κάποτε, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι πάρα πολλοί που εργάζονταν εκεί, συνεργάτες, βοηθοί, μεταφραστές, είχαν φαγητό μαζί τους, από το σπίτι τους, παρόλο ότι υπήρχε ένα καταπληκτικό εστιατόριο για τους υπαλλήλους μέσα και σε καλές τιμές. Αυτό σας το αναφέρω ως νοοτροπία και προγραμματισμό, εμείς δυστυχώς είμαστε πολύ κακομαθημένος λαός και σπάταλος.


Το βιβλίο μου μπορεί πραγματικά να βοηθήσει αν το θέλει κάποιος, γιατί προτείνει πράγματα εφικτά και όχι ανέφικτα και για να προσαρμόσω λίγο αυτό που είχε πει ο Μπίσμαρκ για την πολιτική, ότι είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του ανέφικτου, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την  μαγειρική της καθημερινότητάς μας.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν συνταγές που δεν είναι “συνηθισμένες”. Πώς προέκυψε η ανάγκη για την αναζήτηση τέτοιων συνταγών;
Το αντίθετο θα έλεγα, όλες οι συνταγές που υπάρχουν στα βιβλία μου είναι πολύ συνηθισμένες, είναι συνταγές απλές, καθημερινές, διαχρονικές, παραδοσιακές, προσαρμοσμένες κάποιες απ αυτές στο σήμερα, χωρίς όμως να τις χαλάσουμε. Η παράδοσή μας είναι η συνέχειά μας ως λαού, σε όλα τα επίπεδα, αν την ξεχάσουμε αν δεν την σεβαστούμε δεν θα συνεχίσουμε ως λαός, για σκεφτείτε το, είναι πολύ σοβαρό και όχι μόνο για την κουζίνα μας…

Τελικά τι μαγειρεύουμε πάλι αύριο, μου λέτε; Ποιες από τις συνταγές (ή ποια) είναι οι αγαπημένες σας και γιατί;
Μεγάλος πονοκέφαλος τελικά, θυμάμαι την μαμά μου να μας λέει… μα καλά δεν μπορεί κανείς να μου πει μια μέρα τι να μαγειρέψω; όλοι από μένα περιμένετε; δίκιο είχε…Έχουμε μεγάλη ποικιλία υλικών στην χώρα μας και μπορούμε εύκολα να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, το βιβλίο μου βοηθάει πολύ σ αυτό, όσο για το αγαπημένο μου, είναι οι τραχανάδες, γιατί μ αυτούς μεγάλωσα εγω και τα κορίτσια μου, αλλά και οι ομελέτες  που ερωτεύθηκα στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα