Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θράκη: Περισσότερα κονδύλια για Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ

Κοινοποίηση

geotee-thraki



Περισσότερα κονδύλια για την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης)


Περισσότερα κονδύλια για την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης), ζητά με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Με την υπ’ αριθ. 17/18-1-2020 επιστολή μας το παράρτημα μας ζητούσε την δίκαιη και ισότιμη, αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες, κατανομή της υπερδέσμευσης που αφορούσε το Μέτρο 4.1, εκφράζοντας παράλληλα τους λόγους που η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούσαν αν όχι παραπάνω ποσά την ισότιμή της μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ενδεικτικά σας θυμίζουμε τα παρακάτω:

  • Το μεγάλο βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που αυτή υφίσταται,
  • Τον έντονο ανταγωνισμό από  όμορες χώρες (Βουλγαρία – Τουρκία) που δέχεται στον πρωτογενή τομέα,
  • Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση του παραπάνω ανταγωνισμού,
  • Την άνω του 50% μείωση του Ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των προσβολών από ζωονόσους τα τελευταία χρόνια αλλά και της μάστιγας των ελληνοποιήσεων των ζωικών προϊόντων,
  • Την ένταξη ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Νέων Αγροτών στις τελευταίες προσκλήσεις του ΠΑΑ,
  • Την υποβολή προτάσεων από πολλά Συλλογικά Σχήματα στην παρούσα πρόσκληση.

Και φυσικά το γεγονός ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά αναλογικά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις φτωχότερες της χώρας και της Ευρώπης σε συνδυασμό με την έντονη εγκατάλειψη της υπαίθρου της από τους νέους της.

Αντιθέτως με όλα τα παραπάνω, με την υπ’ αριθ. 312/22-1-2020 9η Τροποποίηση της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 που αφορά τη κατανομή επιπλέον πιστώσεων από την υπερδέσμευση, διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μία φορά υφίστανται μία κατάφορη αδικία από την κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε καμία περίπτωση στις εν λόγω περιφέρειες δεν ισχύει η δήλωση του Υπουργείου ότι εντάσσονται 2 στους 3 υποψηφίους. Αντιθέτως για τις περιφέρειες μας η αναλογία είναι 1 στους 2 υποψηφίους.

Επίσης διαπιστώνεται (πατήστε εδώ και διαβάστε τον σχετικό πίνακα), τόσο σε συνολικό ποσοστό κάλυψης των αιτήσεων όσο και σε ποσοστό κάλυψης μόνο του Υπομέτρου 4.1.1, οι 2 προαναφερόμενες περιφέρειες είναι στις 2 τελευταίες θέσεις μετά την κατανομή της υπερδέσμευσης. Με αυτή την κατανομή είναι αδύνατον να δοθεί λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που έχουν αναφερθεί, και για άλλη μία φορά οι εν λόγω περιφέρειες (βλέπε πρόσκληση Βιολογικών) θα αποτελέσουν ουραγό στην προσπάθεια ανάκαμψης του πρωτογενούς τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να αποκατασταθεί η αδικία που υφιστάμεθα, είτε με νέα ανακατανομή των πόρων, είτε με επιπρόσθετη πίστωση μέσω νέας υπερδέσμευσης».

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Ζαφείρης Μυστακίδης

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα