Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ελλείψεις φαρμάκων: Καταγραφή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Κοινοποίηση

elleipseis-farmakon



Ελλείψεις φαρμάκων: Ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφει τις ελλείψεις στα φαρμακεία της χώρας

Ελλείψεις φαρμάκων: Ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις ελλείψεις σε φάρμακα ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στόχος η ενημέρωση των γιατρών για τη διαθεσιμότητα του προτεινόμενου φαρμάκου πριν τη συνταγογράφηση προς τον ασθενή και σε περίπτωση έλλειψης την πρόταση εναλλακτικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ταλαιπωρία τον ασθενών όταν το φάρμακο που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός βρίσκεται σε έλλειψη.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα, κατά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θα έχει τεθεί στη διάθεση του ΕΟΦ εντός των επόμενων ημερών, ενώ σε λειτουργία στο επόμενο δίμηνο.

Ελλείψεις φαρμάκων: Πώς θα λειτουργεί

Ελλείψεις φαρμάκων: Για την πλατφόρμα θα θα έχουν κωδικό μόνο οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν για τις ελλείψεις.

Η καταγραφή στη συνέχεια θα πηγαίνει για επεξεργασία στον ΕΟΦ, ο οποίος και θα βγάζει τη τελική λίστα με τις ελλείψεις.

Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ, που έχει την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τις ελλείψεις και από εκεί οι γιατροί.

Σε περίπτωση που το φάρμακο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο τότε η συνταγή που τώρα λήγει στις 10 μέρες θα μετατρέπεται σε 30 ημερών.

Ο ΠΦΣ, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, είχε καλέσει τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους να αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων σε κάθε νομό.

Όπως ανέφερε, οι ελλείψεις αποτελούν το κυρίαρχο πρόβλημα στην καθημερινότητα των φαρμακείων και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας. Δήλωσε δε αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για την επίλυση του.

Η εικόνα των ελλείψεων

Ελλείψεις φαρμάκων: Την ίδια ώρα, διαφέρει σημαντικά η εικόνα μεταξύ ΕΟΦ και φαρμακοποιών και το πόσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη.

Με βάση τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΦ, βρίσκονταν σε έλλειψη είκοσι επτά φαρμακευτικά προϊόντα, την ώρα που οι σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για 400 φάρμακα.

Ο ΕΟΦ είχε επίσης ανακοινώσει πως λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, μεταξύ των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν και θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς.

Οι ίδιοι αποδίδουν τις ελλείψεις σε όσα σκευάσματα έχουν λάβει χαμηλή τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στις παράλληλες εξαγωγές.

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα