Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο κοροναϊός σπέρνει αδικαιολόγητη ανησυχία στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

xanthi-koronaios



Ξάνθη: Ξεπούλησαν οι χειρουργικές μάσκες και τα αντισηπτικά – Μεγάλη ζήτηση για εμφιαλωμένα νερά 

Αδικαιολόγητη ανησυχία φαίνεται πως έχουν προκαλέσει στην Ξάνθη η αναφορές για την εξάπλωση του κοροναϊού μετά και την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά, τα οποία κυριολεκτικά εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ.

Παρά το γεγονός πως οι κάτοικοι στο σύνολό τους διατηρούν την ψυχραιμία τους, όπως άλλωστε οφείλουν, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί που έχουν πανικοβληθεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όπως μεταφέρουν άνθρωποι από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να προμηθευτούν μαζικά αντισηπτικά ή ρωτούν για το εάν υπάρχουν εφόδια σε τρόφιμα.

Η εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία. Από την πλευρά τους ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες, εφιστώντας την προσοχής τους κυρίως στα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Την ίδια στιγμή όπως έγινε γνωστό δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης από την πλευρά του δηλώνει πανέτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στην περιοχή ενώ έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Οι 8 οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τις οκτώ βασικές οδηγίες προστασίας από τον νέο κοροναϊό υπενθυμίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανάρτησή της στο Twitter, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη που αφορά μια 38χρονη γυναίκα, η οποία ταξίδεψε στην Βόρεια Ιταλία.

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται είναι οι εξής:

  1. – Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  2. – Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. – Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  4. – Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  5. – Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. – Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. – Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. – Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα