Νέστος: Ο εντυπωσιακός ποταμός που λατρεύτηκε σαν θεός

nestos-potamos

Νέστος: Το σκηνικό «κόβει» την ανάσα - Δείτε τις φωτογραφίες - Ο εντυπωσιακός ποταμός που λατρεύτηκε σαν θεός


Στην αρχαιότητα, λατρεύτηκε σαν θεός ενώ κατά τη μυθολογία, γεννήθηκε πριν ακόμα γεννηθούν οι άνθρωποι, μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 νύμφες.

Νέστος Ποταμός - Η ιστορία 


Νέστος ΠοταμόςΕίναι ο Νέστος και πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

Στην πραγματικότητα τώρα, αποτελεί το υδάτινο φυσικό «σύνορο» ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο εντυπωσιακός Νέστος έχει συνολικό μήκος 243 χιλιομέτρων - συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας - από τα οποία τα 130 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Οι πηγές του βρίσκονται στη Βουλγαρία, κι αφού περάσει από τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το Φαλακρό, εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Στο μακρύ ταξίδι του, σχηματίζει υπέροχους υδάτινους μαιάνδρους και τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, ανάμεσα από πυκνά δάση, σχηματισμούς επιβλητικούς και σπάνιους υδροβιότοπους.

xanthi-nestos

nestos-xanthi

Άπλετη θέα των μαιάνδρων 


Νέστος Ποταμός: Άπλετη θέα των μαιάνδρων από ψηλά μπορεί ο ταξιδιώτης να έχει από τη θέση Θέα, σε υψόμετρο 891 μέτρων ανάμεσα στους Τοξότες και τα Ίμερα.

Το πιο θεαματικό σημείο του είναι τα Στενά του Νέστου, κοντά στην πόλη της Ξάνθης, ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τους Τοξότες. Η ομορφιά του τοπίου εδώ σε καθηλώνει.

nestos-xanthis

Νέστος ποταμός: Πλούσια βλάστηση 


Νέστος Ποταμός: Ο γενναιόδωρος Νέστος προικίζει τη φύση της περιοχής με πλούσια βλάστηση.

Ένας τρόπος να θαυμάσει κανείς από κοντά αυτό το μεγαλείο είναι η πεζοπορία και η διάσχιση των Στενών από τους Τοξότες προς τη Σταυρούπολη συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στη χώρα.

Για τους λάτρεις της χαλάρωσης -αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς- ενδείκνυται το ταξίδι με το τρένο από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, που περνά από τούνελ και βράχια, κινείται δίπλα στο ποτάμι και επιτρέπει στον ταξιδιώτη να θαυμάσει όλο το φυσικό κάλλος της περιοχής.

newsbeast.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال