Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιφέρεια ΑΜΘ: Καμπανάκι για δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια

Κοινοποίηση

manitaria



Περιφέρεια ΑΜΘ: Κρούει το κουδούνι του κινδύνου για πιθανές δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια. 


Την προσοχή των πολιτών για πιθανές δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια εφιστά με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ που υπογράφει ο Γιατρός Δημόσιος Υγείας Λουκάς Γεωργίου.

Προσοχή – Δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια 

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων , από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.

1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή – δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία ,μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.

2) Tα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.

Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες , πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση.

Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείτε ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα