Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική»

Κοινοποίηση

meionotita-thraki-toyrkiki



Νέα «βόμβα» Τσαβούσογλου: Η «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη ήταν και θα παραμείνει τουρκική

Για μια ακόμα φορά η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει νέα εμπρηστική δήλωση και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο, απαντώντας (με καθυστέρηση) στα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Έβρο στις 18 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σε μήνυμα του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε:

«Ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, την Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε ,η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν Τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκεπτόμενος το Διδυμότειχο υπενθύμισε στην Άγκυρα, τη βασική διάκριση την οποία έκανε η Συνθήκη της Λωζάνης ιδίως σε ότι αφορά στη φύση των ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη αλλά και στους Έλληνες της Τουρκίας.

«Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο . Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα στην ομιλία του τότε, δεν παρέλειψε να τονίσει τι συμβαίνει και με την μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι Εθνική μειονότητα όπως τόνισε, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, κάτι που τόσο οι πρόγονοί μας όσο και οι Θράκες σεβάστηκαν στο ακέραιο είπε χαρακτηριστικά.

ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου

«Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, διάβασε τη συνθήκη της Λωζάνης»
«Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάνης για να το αντιληφθεί κανείς» 

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας στη χώρα μας από διπλωματικές πηγές.

«Στην Ελλάδα διαβιοί μόνο μουσουλμανική μειονότητα» επισημαίνει η Αθήνα, υπενθυμίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που πάντως επανέλαβε τους πάγιους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάνης για να το αντιληφθεί κανείς» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα