Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Προσοχή: Παριστάνουν γιατρούς και αστυνομικούς και κλέβουν λεφτά

Κοινοποίηση

tilefonikes-apates



Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε πολίτες στο νομό Δράμας και προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά

Προσποιούνταν τους γιατρούς νοσοκομείου ή τους αστυνομικούς, χρησιμοποιώντας είτε το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου το οποίο χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, είτε το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα το οποίο χρειάζεται βοήθεια για να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες

Εξιχνιάσθηκαν 9 περιπτώσεις απόπειρας απάτης κατά τη διάπραξη των οποίων οι δράστες προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά 250.000 ευρώ

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από μεθοδικές έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, εννέα (9) περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, που διαπράχθηκαν την 30 και 31-1-2020, στην πόλη της Δράμας και στη Νέα Αμισό Δράμας.

Συνελήφθη την Παρασκευή (31-1-2020) το μεσημέρι, στη Δράμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, 51χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε απόπειρα. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις (3) συνεργούς του, μέλη της σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Αναλυτικότερα, την 30 και 31-1-2020, υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες στην πόλη της Δράμας και στη Νέα Αμισό Δράμας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας σε σταθερά τηλέφωνα σπιτιών.

Τηλεφωνικές απάτες: Προσοχή! 

Συγκεκριμένα, οι δράστες επιχειρούσαν να αποσπάσουν από τους πολίτες μεγάλα χρηματικά ποσά, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους εξαπάτησης.

Ως προς την πρώτη μέθοδο, άγνωστος δράστης παρουσιαζόταν ως ιατρός νοσοκομείου και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματισθεί και χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά.

Ως προς την δεύτερη μέθοδο, άγνωστος δράστης παρουσιαζόταν ως αστυνομικός και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό άλλου ατόμου, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου ο συγγενής να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες.

Για να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία έτερος δράστης ή δράστιδα, ανάλογα με την περίπτωση, προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας τα ψευδή γεγονότα και παρακαλώντας για βοήθεια.

Κινητοποίηση των Αστυνομικών 

Στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση, καταφέρνοντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 51χρονο.

Όπως διαπιστώθηκε ο 51χρονος είχε το ρόλο του «εισπράκτορα» της σπείρας και βρισκόταν το διήμερο 30 και 31-1-2020 στην πόλη της Δράμας, αναμένοντας να καρποφορήσει κάποια από τις προσπάθειες εξαπάτησης, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβεί στην οικία του θύματος και να παραλάβει τα χρήματα.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας αποπειράθηκαν να αποσπάσουν συνολικά 250.000 ευρώ από εννέα (9) ημεδαπούς (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας από 56 έως 91 ετών, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, καθόσον οι απατηλές προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας και να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα