Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ταμειακές μηχανές: Υποχρεωτική αντικατάσταση – Ποιους αφορά

Κοινοποίηση

tameiakes-mixanes



Ταμειακές μηχανές: Μέχρι τις 31 Μαΐου πρέπει να γίνει η αντικατάσταση παλιών ταμειακών και να τοποθετηθούν καινούργιες με δυνατότητα online διασύνδεσης με το Taxisnet.


Τις παλιές ταμειακές τους μηχανές θα πρέπει να αποσύρουν μέχρι τις 31 Μαΐου χιλιάδες επαγγελματίες.

Οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες που θα έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης on line με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αποστολή δεδομένων.

Το επόμενο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι με τη διασύνδεση των ταμειακών με το taxisnet, η οποία θα επιστρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής.

Ταμειακές μηχανές – Αντικατάσταση

Ταμειακές μηχανές που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πρέπει να αντικατασταθούν.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την απόσυρση αυτών των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ταμειακές μηχανές – Taxisnet

Οι κάτοχοι των ανωτέρω ΦΗΜ, ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να δηλώσουν έως τις 31 Μαΐου την παύση τους, στο TaxisNet ή στην αρμόδια εφορία, όπως αναλυτικά καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της διαβίβασης σε πραγματικό χρόνο και για κάθε μία συναλλαγή των δεδομένων των λιανικών συναλλαγών, που διενεργούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών.

Το μέτρο θα συνοδευτεί από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα