Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αναβάλλεται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet

Κοινοποίηση

taxisnet



Επίσης αναβάλλεται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, λόγω του κορονοϊού

Αναβάλλεται για το 2021 η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, όπως επίσης αναβάλλονται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Η τριπλή ηλεκτρονική «παγίδα» κατά της φοροδιαφυγής που σκόπευε να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, πλέον ακυρώνεται λόγω του κορονοϊού.

Η παύση εργασιών που επέβαλε στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού, έχει μπλοκάρει τα πάντα στο υπουργείο Οικονομικών και ο σχεδιασμός πλέον πάει πολύ πίσω.

Θα ξεκινούσε το καλοκαίρι 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο επρόκειτο να συνδεθούν με το taxisnet οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί έκδοσης αποδείξεων, από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Μάλιστα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 οι ταμειακές μηχανές παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίες αδυνατούν να συνδεθούν online με το taxisnet.

Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της online παροχής δεδομένων. Ωστόσο και η διαδικασία αυτή, της αντικατάστασης, είναι στον αέρα, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές τόσο εκείνες που υποχρεούνται να αντικαταστήσουν τις μηχανές όσο και οι εταιρείες που προμηθεύουν τις καινούργιες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι θα παραταθεί ο χρόνος αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών, αρκετούς μήνες, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Ακυρώνονται οι ενημερωτικές δράσεις 

Αυτό, και όχι μόνο, οδηγεί σε αναβολή του πρότζεκτ της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxisnet. Οι άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην αναβολή είναι το πάγωμα της διαδικασίας ενημέρωσης των επιχειρηματιών και των λογιστών για τη διαδικασία λειτουργίας του συστήματος.

Ειδήσεις για Ξάνθη: Όλα τα τοπικά νέα με ένα κλικ στην κατηγορία Ξάνθη Νέα

Είχαν προγραμματιστεί για το σκοπό ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια, τα οποία ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού, ενώ και το αρμόδιο τμήμα της ΑΑΔΕ δεν λειτουργεί με πλήρες προσωπικό, λόγω των απαγορευτικών μέτρων, περί συγχρωτισμού και συναθροίσεων.

Με την εφαρμογή της online σύνδεσης ταμειακών μηχανών με το taxisnet, κάθε απόδειξη που θα εκδίδουν στο εξής οι επαγγελματίες από τον Ιούνιο του 2020, αυτομάτως θα καταγράφεται στη μερίδα» στα ηλεκτρονικά βιβλία, που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας.

Έτσι θα είναι εύκολες οι διασταυρώσεις και γενικά ο έλεγχος των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό και με τα άλλα δύο ηλεκτρονικά εγχειρήματα που σχεδίασε η ΑΑΔΕ, αλλά επίσης αναβάλλεται η εφαρμογή τους.

Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων 

Πρόκειται για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων που θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα, η οποία, εφαρμογή, επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον τρέχοντα μήνα (Απρίλιο 2020), που δεν υπάρχει καμία περίπτωση, αλλά και για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το τριπλό ηλεκτρονικό σύστημα, θα επιτρέπει την άμεση καταγραφή των εσόδων (αποδείξεις λιανικής πώλησης) και των δαπανών (ηλεκτρονικά τιμολόγια) στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων, που θα τηρούνται στο taxisnet.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει πως εφόσον επανέλθει η κανονικότητα τον Μάιο, ενδεχομένως να εφαρμοστούν πιλοτικά στα τέλη του 2020, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι η μετάθεσή τους για το 2021 και πάλι υπό την αίρεση της διάρκειας των περιορισμών.

Ειδήσεις για Ξάνθη: Όλα τα τοπικά νέα με ένα κλικ στην κατηγορία Ξάνθη Νέα

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα