Δώρα Αυγέρη από την Ξάνθη: Κενά σχεδιασμού, συντονισμού και ενημέρωσης

Δώρα Αυγέρη από την Ξάνθη: Κενά σχεδιασμού, συντονισμού και ενημέρωσης

«Βρεθήκαμε στην Ξάνθη με σκοπό να ενημερωθούμε για την έκταση του προβλήματος και τους χειρισμούς, καθώς και να εκφράσουμε το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες μας για τους κατοίκους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μετά την έξαρση που παρατηρείται.

Την Ξάνθη, που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, επισκέπτεται από το πρωί της Δευτέρας, ως επικεφαλής Κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Δώρα Αυγέρη.

Κατά την επίσκεψή της, μαζί με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων: με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσο Καραδέδο, τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου, τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργο Χατζηθεοδώρου και τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας στον νομό Φώτη Φωτίου, υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη από τον χώρο της υγείας καθώς και απλούς πολίτες.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, η Δώρα Αυγέρη δήλωσε τα ακόλουθα:

«Βρεθήκαμε στην Ξάνθη με σκοπό να ενημερωθούμε για την έκταση του προβλήματος και τους χειρισμούς, καθώς και να εκφράσουμε το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες μας για τους κατοίκους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μετά την έξαρση που παρατηρείται.

Η βασική μας διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μεγάλο κενό συντονισμού σε επίπεδο νομών και Περιφερειών και απόσταση από την κεντρική διοίκηση, πρόβλημα που έγινε έντονα αντιληπτό στην περίπτωση της Ξάνθης, με συνέπεια να δίνεται χώρος για μικροκομματικούς χειρισμούς και αστοχίες που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, εντοπίσαμε επιλεκτική ενημέρωση και επιλεκτική συνεργασία της κυβέρνησης με τοπικούς παράγοντες, κακό δείγμα ότι οι εσωκομματικές έριδες της ΝΔ παίζουν παιχνίδια με τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, μετά την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων διαπιστώνουμε λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Για συνεχή φορά η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της επιλεκτικά μόνο σε ένα κρούσμα και σε έναν οικισμό, εν προκειμένω στο Δροσερό, ενώ τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 εμφανίζονται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του νομού Ξάνθης. Παράλληλα, εντοπίζουμε ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους της περιοχής και τις Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη κατά περίπτωση.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον μας για το Νοσοκομείο Ξάνθης. Αυτό μας κάνει να εκφράζουμε και την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί και τη συμπαράστασή μας στο προσωπικό που σηκώνει το βάρος μιας μεγάλης προσπάθειας. Τα τέσσερα ταυτόχρονα κρούσματα σε τέσσερις  διαφορετικές Κλινικές του εγείρουν ερωτηματικά τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.

Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές της Ξάνθης τηρούν αδιαμαρτύρητα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί και ότι έχουν αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της αγνόησε τις επανειλημμένες παραινέσεις μας να λάβει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ οφείλει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα και τους πολλούς παράγοντες που επιβαρύνουν επιδημιολογικά την περιοχή.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση ότι έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με συστηματικό και διαφανή τρόπο τους πολίτες για την ακριβή κατάσταση σε κάθε περιοχή και να μην αφήνει τις κοινωνίες στο σκοτάδι».
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال