Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Η Μουφτεία Ξάνθης απαντά για τα “μεγάφωνα” στα Τεμένη

Κοινοποίηση

Η Μουφτεία Ξάνθης απαντά για τα "μεγάφωνα" στα Τεμένη



Τη δική της απάντηση στις καταγγελίες περί λειτουργίας με τη χρήση μεγαφώνων στα Τεμένη της Θράκης δίνει η Μουφτεία Ξάνθης. 

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της, στα Τεμένη της περιοχής ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί όπως και στις Εκκλησίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό που ακούγεται από μεγάφωνα σε κάποιους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων της Θράκης δεν είναι η προσευχή αλλά η το κάλεσμα για προσευχή.

“Πολλοί, ειδικά εκτός Θράκης, συγχέουν τη γνωστοποίηση της ώρας των υποχρεωτικών προσευχών για τους μουσουλμάνους (εζάν) που γίνεται από τον μιναρέ με την ίδια την προσευχή που γίνεται μέσα στο Τζαμί. Γι’ αυτό, επειδή συνεχίζει να ακούγεται το εζάν, νομίζουν ότι τα Τζαμιά είναι ανοιχτά ενώ οι Εκκλησίες είναι κλειστές. Όμως επειδή στη μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπονται οι καμπάνες για την ενημέρωση των πιστών, ο μόνος τρόπος είναι η φωνή του μουεζίνη” εξηγεί η Μουφτεία.

“Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις. Τα Τζαμιά στην Ξάνθη, όπως και σε όλη τη Θράκη, έκλεισαν αμέσως μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) και παραμένουν κλειστά. Όλοι οι μουσουλμάνοι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωναϊού COVID-19 και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες της. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν απαγόρευσε το εζάν, διότι γνωρίζει ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους λατρευτική/θρησκευτική τελετή μέσα στο Τζαμί αλλά είναι η καθιερωμένη κλήση/υπενθύμιση προς τους πιστούς να κάνουν την προσευχή τους η οποία γίνεται στο σπίτι αφού τα Τζαμιά παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

“Από αύριο ισχύει μια νέα Υπουργική Απόφαση, η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (Β’ 1178). Οι Εκκλησίες, τα Τζαμιά και όλοι οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο στον θρησκευτικό λειτουργό να πηγαίνει μόνος του στο χώρο λατρείας. Προστέθηκε, όμως, μια απαγόρευση, η θρησκευτική/λατρευτική τελετή που κάνει ο θρησκευτικός λειτουργός μόνος του, και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, μέσα στο χώρο λατρείας να μην μπορεί να τη μεταδώσει με εξωτερικά μεγάφωνα. Αυτό έγινε γιατί αν μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, μπορεί να συγκεντρώνονταν πιστοί έξω από το Τζαμί ή την Εκκλησία. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε κάποια σύγχυση σε σχέση με τη χρήση μεγαφώνων για το εζάν.


Επαναλαμβάνουμε ότι επειδή το εζάν είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τζαμιά το εζάν γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωναϊού. Σε όσα Τζαμιά το εζάν γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα πένθους για τους χριστιανούς συμπολίτες μας σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία και εμείς, ως πιστοί μουσουλμάνοι, οφείλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτό το γεγονός.


Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στο σπίτι μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωναϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία.


Ο Αλλάχ ας βοηθήσει για να ξεπεράσει η Ελλάδα μας και αυτή τη κρίση” καταλήγει η Μουφτεία.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα