Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η νέα “εποχή” των ΚΕΠ: Ψηφιακή θυρίδα πολιτών και online πιστοποιητικά

Κοινοποίηση



Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει και τη δική του ψηφιακή θυρίδα όπου θα καταχωρούνται κατευθείαν ψηφιακά τα πιστοποιητικά που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ. Αναλυτικά η διαδικασία.

Στις επόμενες ημέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και χωρίς καν να βγούνε από το σπίτι τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιάσει τη νέα εποχή των ΚΕΠ εμπλουτίζοντάς τα με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης: Θα γίνεται είτε με mail, είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα του.

Πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό και τι βήματα θα πρέπει να ακολουθεί; Μπαίνοντας στο gov.gr, θα υπάρχει επιλογή για σύνδεση ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση. Ο πολίτης θα κάνει την επιλογή και θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

Θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί (π.χ. δεν μπορεί από Θεσσαλονίκη να ζητήσει από ΚΕΠ Συντάγματος, θα πρέπει να έχει μια χωρική λογική γιατί θα τον εξυπηρετήσει ίσως το αντίστοιχο courier) και θα ζητάει να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού.

Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr, οπότε για αυτά θα κάνει αίτηση.

Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα.

Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Ενδεικτικά, τέτοια πιστοποιητικά που θα μπορεί να γίνει αίτηση ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε με ταχυδρομική υπηρεσία είναι το αντίγραφο ποινικού μητρώου, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

Ο υπάλληλος θα το εκδίδει κατόπιν της αίτησης και μετά είτε θα το στέλνει στο mail του πολίτη είτε στην ψηφιακή θυρίδα του.

Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται μέσα στο gov.gr τα πιστοποιητικά την έκδοση των οποίων κάνει ο πολίτης μέσω του gov.gr.

Δηλαδή, αν ο πολίτης κάνει υπεύθυνη δήλωση στο gov.gr και κάνει και μια εξουσιοδότηση, θα έχει τη δυνατότητα να δει και στη θυρίδα την υπεύθυνη δήλωση που έχει κάνει.

Εκεί λοιπόν θα μπορεί να βρίσκει και το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει από το ΚΕΠ.

Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς θα στείλει εγκύκλιο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, προκειμένου να αναλύσει τη διαδικασία παραλαβής του ψηφιακού αιτήματος του πολίτη αλλά και τον τρόπο ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης μέσω των ΕΛΤΑ.

Θα εξειδικεύσει τις διαδικασίες των υπηρεσιών και της δωρεάν παραλαβής από τον πολίτη.

Εκτός από τον κ. Γεωργαντά, στην υλοποίηση της νέας υπηρεσίας συνεργάστηκε κι ο γενικός γραμματέας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Η λίστα με τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ψηφιακά

  • Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
  • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  • Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών
  • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου
  • Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
  • Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου
  • Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
  • Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης
  • Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του
  • Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα
  • Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του
  • Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)

ΚΕΠ: Με courier τα πιστοποιητικά

Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα τα ΚΕΠ αποστέλλουν τα έγγραφα που αιτείται ο πολίτης κατόπιν ραντεβού είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε για λόγους δημόσιας υγείας, προκειμένου να μην μετακινούνται οι πολίτες αλλά να συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα να εξυπηρετούνται, η διανομή των εγγράφων από τα ΚΕΠ να πραγματοποιείται είτε με απλό ταχυδρομείο είτε με την υπηρεσία “Πόρτα- Πόρτα” των ΕΛΤΑ.

Είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης μπορεί να έχει μια τέτοια υπηρεσία στην πόρτα του, δωρεάν, με μια απλή αίτηση.

Ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά χωρίς να χρεώνεται ο ίδιος.

Στις περιπτώσεις που για την ολοκλήρωση κάποιας αίτησης απαιτούνται δικαιολογητικά, παραλαμβάνονται από το σπίτι του πολίτη με courier επίσης δωρεάν.

Ο πολίτης θα χρεώνεται μόνο στις περιπτώσεις, που θέλει να αποστείλει αίτηση από το σπίτι του με τα δικαιολογητικά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα ΚΕΠ, επειδή δεν έχει αξιολογηθεί το επείγον της αίτησης.

Με εγκύκλιο που έχει στείλει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς έχει οριστεί τι θεωρείται επείγον:

* Ό,τι προέκυψε μετά τις 11/3/2020

* Αιτήματα που αφορούν σε κάλυψη οικογενειακής ή επαγγελματικής ανάγκης, πχ. ποινικό μητρώο για διαγωνισμό και αιτήματα που αφορούν ανελαστικές προθεσμίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα