Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μαγεύει η “ροζ υπερπανσέληνος” στην Ξάνθη – Γέμισαν τα social media

Κοινοποίηση

Την “ροζ υπερπανσέληνο” έσπευσαν να απολαύσουν το βράδυ της Τρίτης οι κάτοικοι και στην Ξάνθη, που κατέκλυσαν τα social media με φωτογραφίες και βίντεο. 


Ήδη από νωρίς το βράδυ της Τρίτης το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 ξεπρόβαλλε στον ουρανό της Ξάνθης, με τους πολίτες που παραμένουν σε καθεστώς “καραντίνας” να σπεύσουν να το απολαύσουν.

Στην περιοχή άλλωστε ισχύουν περιοριστικά μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 20:00 έως και τις 08:00 (στους δήμους Ξάνθης και Μύκης), οπότε οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια και στις αυλές τους για να δουν το φεγγάρι.

Η υπερπανσέληνος αυτή ονομάζεται “ροζ” καθώς συνδέεται με την άνοιξη και την άνθιση. Πρόκειται για την πρώτη σελήνη της άνοιξης, μετά την ισημερία του Μαρτίου. Συμπίπτει με την ανθοφορία του Απριλίου και συνδέεται με ένα αγριολούλουδο των αυτόχθονων και το συναντάμε στα ανατολικά της Βόρειας Αμερικής: το phox subulata, κοινώς αποκαλούμενο ως phox η moss phlox, που επίσης το ακούμε και ως “ροζ βρύα”.

Σύμφωνα με αυτόν τον εποχικό συσχετισμό την αποψινή υπερπανσέληνο την αποκαλούμε ροζ. Επίσης ονομάζεται και πασχαλιάτικη πανσέληνος.

*Φωτογραφίες XanthiNea.gr, Βασιλική Μαζαράκη, Anastasia-Natasa Makri, Tasos Avramidis, Σοφία Ευφραιμιάδου, Antonis Organtzidis, Tasos Tefronidis

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα