Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μεγάλη Παρασκευή: Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Κοινοποίηση

Μεγάλη Παρασκευή: Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2020

Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα αδελφοί,

Ο Χριστός προσηλωμένος πάνω στο Σταυρό και εμείς οι άνθρωποι ζούμε μια άλλη Μεγάλη Παρασκευή με την πανδημία του αόρατου αυτού εχθρού που ανέτρεψε την ζωή μας, που έκλεισε τους Ναούς μας, που καθήλωσε στο κρεβάτι και την απομόνωση ανθρώπους, που έστειλε στην αιωνιότητα χιλιάδες συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες το βιβλίο του Ιώβ με τα παθήματά του και τους ψαλμούς του προφητάνακτος Δαβίδ στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, ακούμε να διατυπώνεται το ερώτημα «ίνα τι Κύριε», «ίνα τι απώσω με ο Θεός εις τέλος». Γιατί Θεέ μου μας απέρριψες οριστικά.

Είναι «γιατί» που ξεκουφαίνουν έστω και αν βγαίνουν από τον βουβό πόνο τον ανθρώπων. Είναι «γιατί» που περιμένουν μια απάντηση και η σιωπή μας πονάει.

Δεν υπάρχει όμως άνθρωπος που να πόνεσε με την σιωπή όσο η Παναγία μητέρα του ενανθρωπήσαντος Θεού.

Ένα συγκλονιστικό τροπάριο από την ακολουθία των Αγίων Παθών λέει ότι η Παναγία βλέποντάς τον Μονογενή υιό της να ανεβαίνει στον Γολγοθά του φώναξε «Που πορεύη, τέκνον; τίνος χάριν τον ταχύν δρόμον τελείς; μη έτερος γάμος πάλιν εστίν εν Κανά, κακεί νυνί σπεύδεις, ίνα εξ ύδατος αυτοίς οίνον ποιήσης; συνέλθω σοι, τέκνον, η μείνω σε μάλλον; δος μοι λόγον, Λόγε, μη σιγών παρέλθης με», μη με προσπερνάς σιωπηλός.

Δεν πήρε απάντηση η Παναγία. Η μάλλον πήρε και Εκείνη και εμείς την απάντηση, όταν κατάλαβε και μαζί της καταλάβαμε και εμείς ότι πράγματι σε γάμο πήγαινε ο Χριστός.

Πήγαινε να ανέβει πάνω στον Σταυρό για να ολοκληρώσει το μυστήριο της άπειρης αγάπης Του για ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτή η αγάπη τον κατεβάζει και πιο κάτω από την γη στον Τάφο.

Ο Θεός λοιπόν δεν είναι απών. Είναι μαζί μας στον πόνο, μαζί μας στον θάνατο, μαζί μας στον τάφο. Ήρθε να μας λυτρώσει από όλα αυτά. Δεν τα απέφυγε, τα μοιράστηκε μαζί μας. Έτσι τα παθήματα μας δεν μυρίζουν θανατίλα και γίνονται πηγή ζωής αιωνίου. Ο Σταυρός γίνεται ζωοποιός, ο θάνατος μετάβαση στην αληθινή ζωή και η κάθοδος στον τάφο γίνεται «κλίμαξ προς ουρανόν».

Χαροποιό λοιπόν αδελφοί το μήνυμα της Μεγάλης Παρασκευής. Μετά τα παθήματα και τον σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση.

Διάπυρος προς τον Παθόντα και Ταφέντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα