Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα - Το χρονοδιάγραμμα

Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα - Το χρονοδιάγραμμα

Τη Δευτέρα του Πάσχα "κλειδώνει" η απόφαση για το λεγόμενο recovery plan, το οποίο τελεί υπό την έγκριση της ομάδας των ειδικών επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Τότε, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή το σχέδιο σταδιακής επαναφοράς τοµέων της κοινωνικής και οικονοµικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθµούς. Μια διαδικασία που, σύµφωνα µε τους ειδικούς, αναµένεται να διαρκέσει περί τους δύο µήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές στην άτυπη επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί υπό τη Γενική Γραµµατεία Συντονισµού και µε τη συµµετοχή των ειδικών και εκπροσώπων των υπουργείων, όπως το Υγείας, το Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και το Εργασίας, να δηµιουργήσουν ανά τοµέα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που θα προσδιορίζουν επακριβώς τους όρους και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναλειτουργούν συγκεκριµένοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Κομβικής σημασίας είναι η πρωινή σύσκεψη της ∆ευτέρας του Πάσχα, καθώς θα γίνει η αποτίµηση προκειµένου να αποκρυσταλλωθούν πλέον τα βήµατα αλλά και το χρονοδιάγραµµα του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα με το Έθνος, στη σύσκεψη αυτή ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονοµικά δεδοµένα, προκειµένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καµπύλης µετάδοσης του κορονοϊού που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδοµάδες. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα παρουσιάσει τα στοιχεία από τις παραβάσεις των τελευταίων ωρών, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αποδοτική ήταν η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων το τριήμερο του Πάσχα. Με βάση αυτό το πόρισμα, η επιστηµονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναµένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στον Πρωθυπουργό για την ενεργοποίηση του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισµών.

Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης


Την περασµένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σε αυτή το οικονοµικό επιτελείο εξέφρασε κατά πληροφορίες την άποψη ότι η επαναλειτουργία των περίπου 300.000 µικροµεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να προηγηθεί στη διαδικασία άρσης των περιορισµών. Όπως αναφέρει το Έθνος, μετά την τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα για να συζητήσουν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας δεν εξέφρασε επί της αρχής αντιρρήσεις, στο µέτρο βεβαίως που, όπως ειπώθηκε, η άποψη της επιστηµονικής επιτροπής θα συναινούσε σε µια τέτοια προοπτική, βάσει των επιδηµιολογικών δεδοµένων στα τέλη της Εβδοµάδας του Πάσχα.

Πριν από την ανακοίνωση του recovery plan, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα περιγράφοντας τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη επαναφοράς στην κανονικότητα και το χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρει το Έθνος, πρόσωπα που συνδιαµορφώνουν το συγκεκριµένο σχέδιο αφήνουν να εννοηθεί πως εάν επαληθευθεί τις επόµενες µέρες η πτωτική πορεία κρουσµάτων και νοσηλευοµένων σε ΜΕΘ, δεν αποκλείεται το αρχικώς προσδιορισθέν ορόσηµο της 11ης Μαΐου, ως ηµεροµηνία έναρξης της διαδικασίας άρσης των περιορισµών, να µετακινηθεί κατά µία εβδοµάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 4 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί µε πολλή προσοχή και χωρίς περιττά ρίσκα, προκειµένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί η επαναφορά μέρους των περιοριστικών μέτρων. Το τρίπτυχο που κατά πληροφορίες διέπει την ακολουθία άρσης των περιορισµών συνίσταται στο «λιγότερος συγχρωτισµός - λιγότερες ευπαθείς οµάδες - λιγότερο κόστος».

Το χρονοδιάγραμμα


Σύμφωνα με το Έθνος, τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος το σενάριο να δοθεί προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των εµπορικών καταστηµάτων και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στις 4 ή στις 11 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, πάντως, αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Δηλαδή, ένας πελάτης για έναν εργαζόµενο, ο υπάλληλος υποχρεούται να φορά µάσκα και γάντια, ενώ σε ευκρινή σηµεία των καταστηµάτων θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και αντισηπτικό.

Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, ενώ η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων στα θρανία αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.

Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.

Θα ακολουθήσει - χωρίς να προσδιορίζεται ακόμα χρονικά - η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου.

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ανοίξουν για το κοινό πολιτιστικοί χώροι και μουσεία, ενώ για την ίδια περίοδο τοποθετείται η επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τέλος, έως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Είναι πιθανόν αρχικά να λειτουργήσουν οι μονάδες 12μηνης διάρκειας και στη συνέχεια των εποχικών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεγάλη σημασία έχει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος της Κυριακής
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال