Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Ζητούν να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Ζητούν να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ



Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης προχώρησε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, την Μεγάλη Τετάρτη. 

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για τη δράση αναφέρονται τα εξής:

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα SUPER MARKETS παρέμβαση έκανε σήμερα η Ένωσή μας στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, αλλά και σε άλλα καταστήματα στη πόλη της Ξάνθης. Αναδείχθηκαν οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπου οι συνάδελφοι με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται μέχρι εξαντλήσεως χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα, όπου ακόμα τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα), κάτω από την συλλογική πίεση που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.
Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για να μην κάνουμε χρήση ειδικών αδειών (γονέων, ευπαθών ομάδων) βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.


Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική, συνάδελφοί  μας  εργαζόμενοι σε μεγάλα super market,  μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ξάνθη: Ζητούν να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ



Δεν φτάνει να μας δίνουν έκτακτα μπόνους-δωροεπιταγές τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο αυτά τα μπόνους ονομάστηκαν «bonus θανάτου». Σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να μείνουμε μόνοι, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να βρούμε το στήριγμά μας στο σωματείο μας, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


► Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
► Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
► Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
► Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
► Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
► Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
► Να υπάρχει προστατευτικό τζάμι στα ταμεία για την καλύτερη ασφάλεια των υπαλλήλων.
► Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
► Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 
► Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους το δικαιούνται

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα