Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επικίνδυνος εφησυχασμός και στα ελληνοτουρκικά

Κοινοποίηση



Από Βασίλης Σκουρής για το ieidiseis.gr

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο ανήλθαν σε 284 (περισσότερες από το συνολικό αριθμό του 2020), οι NAVTEX που θέτουν στόχο την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η στήριξη του ΝΑΤΟ στον Σάρατζ στη Λιβύη, αλλά και η πρόσφατη προειδοποίηση Ερντογάν ότι Ιούλιο θα βγάλει το γεωτρύπανο στην περιοχή.

Ένας επικίνδυνος εφησυχασμός επικρατεί στην Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα, τη στιγμή που η Άγκυρα αποστέλλει συνεχή προειδοποιητικά μηνύματα για τις προθέσεις της αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού!

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η εκπαραθύρωση του ναυάρχου Γιαϊτζί, που ήρθε ως αποτέλεσμα εμφυλίου στο σαράι στου Σουλτάνου, ερμηνεύτηκε από πολλούς στην Αθήνα ως και εγκατάλειψη της πολιτικής του στη ΝΑ Μεσόγειο!

Ο Γιαϊτζί, ως γνωστόν, είναι ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού μνημονίου, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, αλλά και ένας εκ των εμπνευστών της θεωρίας της «γαλάζιας» πατρίδας. Και μπορεί ο ίδιος να οδηγήθηκε τελικά σε παραίτηση, η πολιτική του, ωστόσο, ζει και βασιλεύει!

Ας δούμε, όμως, ορισμένα από τα «επιχειρήματα» διαφόρων κύκλων στην Αθήνα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που καλλιεργούν όχι απλώς τον εφησυχασμό-ενώ γνωρίζουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν- αλλά και επιχειρούν να εμφανίσουν ένα success story για την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η Αθήνα κινείται και στο συγκεκριμένο τομέα με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»!

«Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»: Η θεωρία ότι η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα ΄20» οδηγεί σε κατευνασμό τη γειτονική μας χώρα, προωθείται υπόγεια από πολλά κέντρα στην Αθήνα, βοηθούντων και ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Και αυτό, καθώς δεν μπορεί να το ισχυριστεί σοβαρά, καθώς την ίδια στιγμή: Πρώτον, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο ξεπερνούν το πρώτο τρίμηνο του έτους το συνολικό αριθμό της περυσινής χρονιάς (ήδη έφτασαν τις 284 από την αρχή του χρόνου)! Και δεύτερον, η Άγκυρα προχωρεί στο Αιγαίο σε σειρά γκριζαρίσματος νέων περιοχών, μεταξύ άλλων και με συνεχείς NAVTEX που εκδίδει και στις οποίες γίνεται αναφορά στη συνθήκη της Λοζάνης, καθώς όλα δείχνουν πως στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, όπως όλα δείχνουν, ούτε εάν εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο προσπάθειας οικοδόμησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να γνωρίζουμε τα επόμενα βήματά του, αλλά και γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και η κατάργηση των αεροπορικών προκλήσεων στο Αιγαίο!

«ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΑΤΖ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ»: Στη Λιβύη, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί η εκεχειρία που αποφασίστηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου, με τη συμμετοχή όλης σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά και το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει ευθέως υπέρ της στήριξης του «δοτού» πρωθυπουργού Φαγιέτ Σάρατζ, ενώ η Αθήνα έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στο στρατηγό Φάρατζ. Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ πως το εμπάργκο όπλων «δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο Χάφταρ μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση» και «επομένως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης», όχι απλώς δημιουργεί μείζον πρόβλημα για την Αθήνα, αλλά και ενισχύει όλες εκείνες τις φωνές που επιμένουν ότι σε μια κρίσιμη ώρα στο Αιγαίο η Ελλάδα θα είναι μόνη απέναντι στην Τουρκία.

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»: Είναι το νέο …αφήγημα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, αφού προηγουμένως «ποντάραμε» στη φράση «ο Ερντογάν βρίσκεται απομονωμένος διεθνώς»(!), όταν μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος είναι συνομιλητής του Τραμπ και του Πούτιν και η χώρα του σταθερή περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βαυκαλισμός …εθνικό σπορ- και, μάλιστα, ορισμένες φορές από εθνικοπατριώτες, που κάνουν ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει!

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει, το έχει πει πρόσφατα δημοσίως: Τον Ιούλιο θα στείλει γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία σε περιοχές που καλύπτονται από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Τι δεν καταλαβαίνουμε, άραγε;

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα