Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Άγκυρα μας καλεί να διαπραγματευτούμε εκ νέου την οριοθέτηση των συνόρων

Κοινοποίηση



Από Βασίλης Σκουρής για το ieidiseis.gr

Έρχεται και η αποστολή γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με θερμό επεισόδιο και με τη στήριξη των συμμάχων, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιδιώκει να καθίσουμε στο τραπέζι για έναν εφ΄όλης της ύλης διάλογο! Σημαντικά λάθη στους χειρισμούς από την Αθήνα.

Μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς προχωρεί πιο πέρα από το να «εκθέσει» αξιωματούχους των Αθηνών, πιθανόν και την ίδια την κυβέρνηση, για τους χειρισμούς που έγιναν στα «λίγα μέτρα γης», στον Έβρο!

Η Άγκυρα, με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ουσιαστικά καλεί την Αθήνα, με τη σύγκλιση της Επιτροπής, όχι να εξετάσουν απλώς το θέμα με την αμφισβητούμενη περιοχή λόγω της αλλαγής της κοίτης του ποταμιού, αλλά αυτή καθεαυτή τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των δυο χωρών για την οριοθέτηση των συνόρων το 1926! ««Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, θέτοντας στο τραπέζι νέες αξιώσεις, αλλά και προχωρώντας σε νέες απειλές. Με τη φράση, άλλωστε, «δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», η Τουρκία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «γκριζάρει» την περιοχή, κατά την προσφιλή της μέθοδο, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ελληνικό το μέρος, το παραδέχονται και οι Τούρκοι!

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσης, παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο μέρος των 16 στρεμμάτων είναι ελληνικό με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων του 1926, αλλά αμφισβητεί την κυριαρχία του μέσω της αμφισβήτησης της συμφωνίας αυτής!

Κλιμακώνει παντού!

Καθίσταται πλέον, άλλωστε, σαφές πως η Άγκυρα ανοίγει για τα καλά μέτωπο στον Έβρο, ενώ εντείνει τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο, με κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων (μέχρι τον Απρίλιο φέτος έγιναν περισσότερες από όσες έγιναν ολόκληρο τον περασμένο χρόνο) και ενώ οι πληροφορίες δεν αποκλείουν να ανοίξει και πάλι τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Κυρίως, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει την αποστολή γεωτρύπανου, το αργότερο μέσα στον Ιούλιο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενος το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η ακριβής περιοχή που θα σταλεί για γεωτρήσεις το πλοίο δεν έχει ανακοινωθεί, ίσως και να μην έχει αποφασιστεί ακόμα, καθώς θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της εποχής, πολλοί ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν πως θα καταφτάσει σε περιοχή που θα δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα μας. Ο Άγγελος Συρίγος, που κανείς δεν αμφισβητεί τις γνώσεις και τις πληροφορίες του, μάλιστα επιμένει, όπως έχει τονίσει με δηλώσεις του προ εβδομάδων στο iEidiseis, πως θα σταλεί στην περιοχή που θα δυσκολεύει περισσότερο την Αθήνα, λίγο έξω από το Καστελόριζο.

Στο τραπέζι του διαλόγου

Όλα πλέον καταδεικνύουν πως στόχος της Άγκυρας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου, μετά από ένα θερμό επεισόδιο και εκμεταλλευόμενη και τα πολλά λάθη της Αθήνας, τόσο στους χειρισμούς, όσο και με την χρησιμοποίηση της εξωτερικής πολιτικής στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Πολύ περισσότερο, καθώς στην παρούσα φάση, ο Ταγίπ Ερντογάν–παρά τα όσα ανοήτως υποστηρίζουν τόσο καιρό τώρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, «αντι-τούρκοι», εθνικιστές αναλυτές και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ότι είναι διεθνώς απομονωμένος και όπου νάναι …καταρρέει – διαθέτει ισχυρά διεθνή ερείσματα. Με πρώτο το ΝΑΤΟ, καθώς ο Σουλτάνος τώρα εμφανίζεται χρήσιμος για την αναχαίτιση της «ρωσικής απειλής» και στη Λιβύη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα