Ο Ερντογάν «ψάχνει» ξένη χρηματοδότηση και η τουρκική λίρα ανεβαίνει


Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε γύρο συνομιλιών με ξένα οικονομικά κέντρα, όπως το Τόκιο και το Λονδίνο, «αναζητώντας» ξένη χρηματοδότηση.

Ανοδικά κινείται την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος, δίδοντας συνέχεια στα κέρδη της Πέμπτης.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε γύρο συνομιλιών με ξένα οικονομικά κέντρα, όπως το Τόκιο και το Λονδίνο, «αναζητώντας» ξένη χρηματοδότηση.

Το δημοσίευμα ήταν αρκετό για να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στην αγορά συναλλάγματος, με την τουρκική λίρα να ενισχύεται στα επίπεδα των 6,917 ανά δολάριο, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας πως η κεντρική τουρκική τράπεζα θα συνάψει συμφωνίες με άλλες κεντρικές τράπεζες (swap lines).

Την Πέμπτη η τουρκική λίρα κινήθηκε στα επίπεδα των 6,9625 ανά δολάριο, ενώ την Τετάρτη έκλεισε στα επίπεδα των 6,9790 ανά δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαΐου, το τουρκικό νόμισμα «βούλιαξε» στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του, κατρακυλώντας στα επίπεδα των 7,49 ανά δολάριο. Με τις κινήσεις της περασμένης Πέμπτης, η τουρκική λίρα ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 7,236 ανά δολάριο, το οποίο είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, στο απόγειο της νομισματικής κρίσης που βίωσε τότε η χώρα. Η τουρκική λίρα μετρά απώλειες 14% από τις αρχές του έτους.

Τι λένε οι αναλυτές


«Οι πληροφορίες πως συζητείται το ενδεχόμενο ξένης χρηματοδότησης ανεβάζουν το τουρκικό νόμισμα», σχολιάζουν οι αναλυτές της Deniz Invest.

«Η αναζήτηση ξένης χρηματοδότησης από Ιαπωνία και Βρετανία επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία κοιτάζει κι αλλού, πέραν της προτιμώμενης πηγής της, της Fed. Η Τουρκία μπορεί ακόμη να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ ή ακόμη και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της», σχολιάζουν άλλοι αναλυτές.

«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Εάν η κεντρική τουρκική τράπεζα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Fed, το θεωρώ δύσκολο να λάβει χείρα βοηθείας από Τόκιο ή Λονδίνο», σχολιάζει ο Tim Ash της BlueBay Asset Management.
insider.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال