Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 9.000 – Τι αλλάζει με τους μακροχρόνια ανέργους

Κοινοποίηση

Άλλο ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που παραμένει ανοιχτό αλλά όχι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και τους ανέργους, αλλάζει σήμερα μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕΔ θα αλλάξει το ποσό της επιδότησης και τις προϋποθέσεις για επιχειρήσεις και μακροχρόνια ανέργους.

Ειδικότερα οι θέσεις που έχουν απομείνει στο εν λόγω πρόγραμμα είναι 9.000 και πλέον θα μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι έστω και μίας ημέρας ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο οι επιδοτούµενοι µακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπονταν τουλάχιστον 2 µήνες επιδότησης.

Advertisment
Scroll to continue
Παράλληλα το πρόγραµµα επιχορηγεί για 12 µήνες ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που απασχολούν έως 10 άτοµα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης». Πλέον δεν θα υπάρχει η προϋπόθεση για εργοδότες που απασχολούν ως 10 άτομα αλλά θα απευθύνεται σε όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

∆ικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόµατος µακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι µπορούν να συµµετέχουν στο πρόγραµµα εφόσον αποφασίσουν να µετατρέψουν το επίδοµα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη µίας επιχείρησης στο πρόγραµµα είναι να µην έχει προβεί σε µείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης.

Στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετέχουν οι επιδοτούµενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε αρχικής είτε συνέχισής της. Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάµηνης διάρκειας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης «η ουσία είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι να εργαστούν με επιπλέον αποδοχές. Κάνουμε επιδότηση εργασίας αντί επιδότηση ανεργίας».

Παράλληλα θα απλουστευθεί η διαδικασία πρόσληψης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο στάδια.

1) Το α’ στάδιο του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» μέχρι τη λήξη της διάρκειας τακτικής επιδότησης.

2) Το β’ στάδιο αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών για αμιγή απασχόληση .

Ποσό επιχορήγησης

Αύξηση στο ποσό επιχορήγησης θα αποφασίσει το Διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό το πρόγραμμα στους ανέργους. Σήμερα το ποσό της επιχορήγησης είναι :

i) Α΄ στάδιο

Ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά. Στην περίπτωση αλλαγής της οικογενειακής κατάστασης του ωφελούμενου ,το ανωτέρω ποσό δεν αναπροσαρμόζεται. Ισχύει το ποσό που δικαιούται κατά την προηγούμενη της ημερομηνίας πρόσληψης .

Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται το επίδομα μακροχρονίων ανέργων και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης οκτώ (8) ευρώ .

Στο ποσό επιχορήγησης της επιταγής επανένταξης συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα ή η αναλογία καθενός εξ αυτών που αντιστοιχεί στον εργοδότη .

ii) Β’ στάδιο

Ως ποσό επιχορήγησης για το β΄ στάδιο του προγράμματος ορίζεται το ποσό των 360,00 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια το μήνα ,για επιχορηγούμενους δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας ή και για κοινούς ανέργους (στην περίπτωση αντικατάστασης (β’ στάδιο).

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25.

dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα