Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Οι λεπτές γραμμές ρομαντισμού – επαγγελματισμού…

Κοινοποίηση

Καλημέρα φίλοι! Ας ξεκινήσω με τα νέα, τα οποία έχουν να κάνουν με την Dritte Liga και το Κύπελλο Γερμανίας. Ορίστηκαν ημερομηνίες, υπάρχει συμφωνία (εν μέρει) και θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Στις 26 Μαϊου θα έχουμε την επανέναρξη αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο. Όσο για το Κύπελλο Γερμανίας, ορίστηκαν οι ημερομηνίες 9-10 Ιούνη για τα ημιτελικά και 4 Ιουλίου για τον τελικό Κυπέλλου.

Από την Κυριακή το μεσημέρι διάβασα πολλά, πάρα πολλά που αφορούν το γερμανικό ποδόσφαιρο. Άλλα ήταν θετικά, άλλα αρνητικά. Εν πάση περιπτώσει, το ζουν το άθλημα από οποιαδήποτε πλευρά. Γνωρίζετε πολύ καλά και μέσα από τις στήλες και γενικότερα ότι το Γερμανικό πρωτάθλημα, όπως και άλλα 2-3 παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά, μα εξαιρετικά ιδιαίτερα. Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τον σύλλογο και μόνο. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και όταν αυτοί υπάρχουν, πολεμούνται από τους φιλάθλους/οπαδούς των γερμανικών ομάδων. Η Γερμανία έχει την ιδιαιτερότητα, χωρίς να είναι βυθισμένη στα εκατομμύρια της Premier League, των Σαουδάραβων και των Αμερικάνων, να είναι ένα άκρως πρωταγωνιστικό πρωτάθλημα, κρατώντας το ποδόσφαιρο σε ένα υγιές οικονομικό επίπεδο.
Επίσης, έχει να υπερηφανεύεται για τα πιο πλήρη γήπεδα παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι κάτι γίνεται σωστά. Ακριβώς λοιπόν επειδή οι γερμανικές ομάδες δεν έχουν… Μαρινάκηδες, «καίγονται» να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ακόμα και χωρίς οπαδούς. Εξαρτώνται οικονομικά από τα τηλεοπτικά πακέτα, τους χορηγούς, μα πάνω από όλα από τα γεμάτα γήπεδα. Οι απώλειες των 36 ομάδων για τα εναπομείναντα 9 παιχνίδια θα είναι 91 εκ ευρώ, τόσα θα χάσουν όλες μαζί, από τα γήπεδα που θα είναι άδεια. Μισό το κακό από την στιγμή που θα έχουμε επανέναρξη και τα τηλεοπτικά κέρδη θα υπάρξουν. Και κάπου εδώ έρχεται η λεπτή ισορροπία ρομαντισμού και επαγγελματισμού. Ναι, ο ρομαντισμός υπάρχει, μπορείς να τον βρεις ακόμα στο ποδόσφαιρο, υπάρχει στη Γερμανία, από τις λίγες χώρες που ακόμα υπάρχει (Ναι, εννοείται και στις χαμηλές κατηγορίες της Αγγλίας, όπως και στην Ολλανδία).

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που φωνάζει (αδίκως, δικαιολογημένα; Θα το κρίνουν άλλοι). Αυτή η πλευρά είναι μερικών ομάδων, όπως αυτή του Μαγδεμβούργου. Με παίκτη να λέει «είμαστε πιόνια, δεν θέλουμε να συνεχιστεί η χρονιά, όμως μας αναγκάζουν να παίξουμε». Γραμμή που ακολούθησαν αρκετοί, ενώ οι τάξεις των οπαδών είναι διχασμένες πάνω σε αυτό. Και εδώ το μπαλάκι… πάει στους ποδοσφαιριστές. Ναι, δεν δέχονται αρκετοί να παίξουν, παράλληλα όμως ζητάνε να πληρωθεί ολόκληρο το συμβόλαιο τους. Μισθοφόροι επικαλούμενοι την υγεία; Γιατί δεν γίνεται να είναι η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Βέβαια, για του λόγου του αληθές, πολλές ομάδες δεν θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αφού υπάρχει νομικό παραθυράκι, που σβήνει χρέη αν ακυρωθεί μια χρονιά. Μπερδεμένο ζήτημα. Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν κοινή πλεύση, όπως και ποδοσφαιριστές. Φυσικά και τεράστια μερίδα των φιλάθλων και των οπαδών στηρίζει τους συλλόγους με όλο τους το είναι, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι θέλουν να συνεχιστεί η χρονιά.

Αυτά περί ρομαντισμού και επαγγελματισμού. Λεπτό ζήτημα. Κλείνω με αυτό το μίνι κεφάλαιο και συνεχίζω με την Zweite Liga, ένα μίνι preview, ουσιαστικό, που θα μας δώσει μια απλή εικόνα για το τι μας περιμένει. Το να γίνουν αναλύσεις επί αναλύσεων, δεν νομίζω να βοηθήσει, ίσα ίσα θα μπερδέψει, αφού γνωρίζουμε όλοι πως είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία ζούμε.

Επανέναρξη με αρκετά προβλήματα

Τα πράγματα στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας δεν είναι τόσο καλά όσο στην Bundesliga. Περίπου οι μισές ομάδες της κατηγορίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικό, κάτι που θα λυθεί με την πληρωμή του τηλεοπτικού συμβολαίου. «Θάνατος» για τις περισσότερες το κεκλεισμένων, ενώ η ιδιαιτερότητα ακούει στο όνομα Ντινάμο Δρέσδης, που έχει μπει σε καραντίνα και θα χάσει τα πρώτα δύο παιχνίδια.
Αρμίνια Μπίλεφελντ: Πρωτοπόρος με 51 βαθμούς, «αγγίζει» την άνοδο αν στα επόμενα 9 παιχνίδια πάρει τους βαθμούς που πρέπει. Έχει να αντιμετωπίσει Αμβούργο έχοντας αβάντζο βαθμών, κατά τα άλλα το πρόγραμμα είναι βατό. Υγιής όλη η ομάδα και γεμάτη motivation για την επανέναρξη. Σταθερή αξία ο προπονητής Νόιχαους, έμπειρος στο χώρο του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Στουτγάρδη: Αν εξαιρέσουμε την αρχή, η πορεία της είναι καλή και έχει πολύ καλές πιθανότητες να πάρει την άνοδο στην Bundesliga. Δεύτερη με 45 βαθμούς και έχοντας ένα πολύ ακριβό ρόστερ για την κατηγορία, κάτι που σίγουρα κάτι την άνοδο ακόμα πιο επιτακτική. Έχει να αντιμετωπίσει ακόμα το Αμβούργο, ενώ τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι του… ποδιού της. Δείχνει να έχει προσαρμοστεί ο προπονητής Ματαράτσο (Αμερικάνος). Υγιής όλη η ομάδα.

Αμβούργο: Το σύνδρομο Χέκινγκ έχει χτυπήσει την πόρτα του Αμβούργου. Γνωστός για τους κάκιστους δεύτερους γύρους ο προπονητής των «δεινόσαυρων». Βρίσκεται στην 3η θέση και οι απώλειες βαθμών στις τελευταίες αγωνιστικές που παίχτηκαν ήταν πολύ σημαντικές. Δύσκολο το πρόγραμμα τις επόμενες αγωνιστικές, αφού έχει να αντιμετωπίσει Στουτγάρδη και Αρμίνια. Εκεί ίσως κριθούν πάρα πολλά όσον αφορά την άνοδο. Νιώθει σαφώς την καυτή ανάσα της Χάιντενχαϊμ. Υγιής όλη η ομάδα.

Χάιντενχαϊμ: Κάθε χρόνο φτάνει και πιο κοντά στο όνειρο που λέγεται Bundesliga. Τώρα βρίσκεται στους 41 βαθμούς, τρεις πίσω από το Αμβούργο και σίγουρα κάνει όνειρα. Έχει πίσω της τα δύσκολα ματς και δικαιούται να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς ανόδου. Τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει την Αρμίνια, που ίσως (εύχεται η ίδια) να είναι αδιάφορη. Να θυμίσω ότι η Χάιντενχαϊμ είχε προταθεί για μακροχρόνια να ανέβει στην Bundesliga, με την απόδοση να ήταν τότε τεράστια…! Φυσικά ακόμα το πιστεύω, ένα σύνολο καλοδουλεμένο και με τεράστια χημεία, κάτι που ίσως τώρα βγει σε πλεονέκτημα.
Γκρόιτερ Φιρτ: Επωφελήθηκε από αρκετά και βρίσκεται στην 5η θέση έχοντας 36 βαθμούς. Όλα όμως είναι ανοιχτά, αφού οι διαφορά με την 15η θέση είναι μόλις 11 βαθμοί. Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως δεν έχει στόχο να ανέβει. Θα χτυπήσει συγκεκριμένα παιχνίδια για να εξασφαλίσει όσο πιο σύντομα την παραμονή. Σταθερά στον πάγκο ο Λάιτλ από τον Φλεβάρη. Υγιής όλη η ομάδα.
Ντάρμστατ: Υπάρχουν όνειρα, τα οποία δεν κρύβονται. Βρίσκεται στην 6η θέση, όμως ακόμα πιστεύει πως μπορεί να φτάσει στην 3η θέση. Δύσκολο μεν, όχι όμως ακατόρθωτο. Αν δεν συμβεί, τότε παίρνει παρακαταθήκη την ομάδα για του χρόνου, μαζί φυσικά και με ένα ανακαινισμένο γήπεδο, που θα αναπτερώσει την ομάδα. Καλή δουλειά ο Γραμμόζης, που έχει κάνει την ομάδα «γρανίτη» στην άμυνα.
Μεσαίο γκρουπ καλών ομάδων που στοχεύουν μερικά ματς για παραμονή: Σε αυτό το γκρουπ ανήκουν το Κίελο, που έχει καλή ομάδα, όμως η άνοδος δεν υπάρχει στα σχέδια του συλλόγου. Το ίδιο ισχύει για το Ανόβερο, την Άουε, την Ρέγκενσμπουργκ και την Πάουλι. Όλες έχουν πολύ καλά σύνολο και πολύ δύσκολα θα κινδυνεύσουν. Ο κορμός τους έχει σταθεροποιηθεί από τα μέσα της σαιζόν, όπου κατέκτησαν και τους περισσότερους βαθμούς. Στοχευμένα παιχνίδια λοιπόν για όλες τις παραπάνω, με στόχο την μαθηματική παραμονή. Σημαντικό θεωρώ για το στοιχηματικό μέρος, το άδειο γήπεδο της Πάουλι, είναι από τις ομάδες που στηρίζονται στον κόσμο τους και το άδειο γήπεδο θα στοιχίσει.

Ομάδες που πρέπει να επιβεβαιώσουν πράγματα στον αγωνιστικό χώρο αν δεν θέλουν να κινδυνεύσουν: Αυτή η κατηγορία έχει να κάνει με την Όσναμπρουκ, τη Σαντχάουζεν, τη Νυρεμβέργη και την Μπόχουμ. Από αυτές τις τέσσερις θεωρώ πιο ποιοτική την ομάδα της Μπόχουμ. Εξαιρετικό ρόστερ, τρομερή ατυχία στα αποτελέσματα. Θεωρώ πως θα κάνει το μπαμ και θα ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις. Από εκεί και πέρα, η Σαντχάουζεν μόνο λόγω εμπειρίας μπορεί να… γλιτώσει φέτος, έχοντας κακό ρόστερ. Η Όσναμπρουκ αποτελεί ερωτηματικό, ενώ η Νυρεμβέργη έχει αντεπεξέλθει με το διαχρονικό πρόβλημα του κακού εαυτού της.
Μάχη για την παραμονή: Η Βέχεν είναι σε αυτήν την κατηγορία, όμως έχει για μένα τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη και ο λόγος είναι αγωνιστικός. Έχει καλή ομάδα, συμπαθητική και έναν προπονητή δουλευταρά, που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο. Προσωπικά εύχομαι να ανταμειφθεί. Από εκεί και πέρα δύο ομάδες με οικονομική κατάρρευση είναι η Καρλσρούη και η Ντινάμο. Για τη Ντινάμο λιγότερο, όμως όπως προείπα είναι ομάδα που βρίσκεται έτσι και αλλιώς σε καραντίνα, λόγω των κρουσμάτων που βρέθηκαν στην ομάδα. Για την Καρσλρούη τα πράγματα είναι δύσκολα. Επένδυσε πολλά στην ανακαίνιση του γηπέδου και πλέον με την απώλεια των 4 εκ ευρώ από τα εισιτήρια και τα ελλιπή έσοδα από χορηγούς, δείχνει να έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ότι υπολογίζονταν. Δύσκολα θα καταφέρουν αυτές οι δύο να παραμείνουν. Τεράστιο πρόβλημα για τη Δρέσδη το ότι δεν θα έχει τους οπαδούς της μαζί της, κάτι που πάντοτε ήταν η δύναμη της.
Το παιχνίδι μου

Μακροχρόνιο:
09/05 – Λειψία πρωταθλήτρια Γερμανίας 2019/2020 : 10,00 επί 10 μονάδες
Αρχική Κάβα: 2.000 μονάδες
Προηγούμενο Υπόλοιπο: 2.550 μονάδες
Επιστροφές από 10/05: 0 μονάδες
Ανοιχτά Στοιχήματα 12/05: 10 μονάδες
Επισκεφτείτε καθημερινά το BetMarket.gr για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με τις νόμιμες στοιχηματικές στην Ελλάδα όπως είναι η Bet365, να δείτε αναλυτικές αξιολογήσεις και πληροφορίες καθώς και τις κριτικές των παικτών για όλα τα στοιχηματικά site.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα