Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

aggelies_xanthis

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Θράκη: Με αυστηρά μέτρα υγιεινής ανοίγουν τα τζαμιά

«Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση  του ιο...

Θράκη: Με αυστηρά μέτρα υγιεινής ανοίγουν τα τζαμιά

«Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση  του ιού» αναφέρουν οι τρεις Μουφτήδες της Θράκης για την προσέλευση στα Τεμένη

Με χαλάκια από το σπίτι τους και σύσταση να φορούν οι πιστοί μάσκα και γάντια ανοίγουν στην Θράκη τα τζαμιά.

Με ανακοίνωση που υπογράφουν ο Μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, ο Μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ και ο Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, λένε ότι θα ξανακλείσουν τα Τεμένη αν παραβιαστούν τα μέτρα υγιεινής στους χώρους λατρείας. Λένε ότι «οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού» και επικαλούμενοι το Κοράνι αναφέρονται στις προσευχές στο σπίτι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς , τίθεται από 17 Μαίου 2020 το θέμα του ανοίγματος των χώρων λατρείας για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού. Χρειάζεται να είμαστε, προσεκτικοί, γιατί ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και επανεμφάνισης της έξαρσης.

Για το λόγο αυτό, καλούμαστε όλοι να λαμβάνουμε υπόψη και να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Πασκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ειδκότερα, τα Τεμένη προβλέπεται να ανοίξουν για προσευχή των πιστών με τη βασική προυπόθεση να βρίσκεται ένας προσευχόμενος ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των προσευχομένων το1,5 μέτρων. Κάθε πιστός θα πρέπει να φέρει στο Τέμενος από το σπίτι του το χαλάκι της προσευχής , κομπολόγια και άλλα συναφή υλικά.

Να μη χρησιμοποιεί τα κοινόχρηστα αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε Τέμενος, ενώ το πλύσιμο (ουντού) πριν από την προσευχή θα πρέπει να γίνεται στην οικία και όχι στο Τέμενος. Στην είσοδο κάθε Τεμένους θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν μάσκα και γάντια. Οι τουαέλετες, όπου υφίστανται ,θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον , οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ασθενείς, και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και να προσεύχονται από εκεί.

Για τις παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το Ιερό Κοράνιο, τη Σούννα και τις βασικές αρχές του Ισλάμ , που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το Ιερό Κοράνιο μας συνιστά σε δύο (τουλάχιστον) κορανικά εδάφια να μην εκθέτουμε τους ευατούς στον κίνδυνο και να μην καταστρέφουμε τους ευατούς μας άδικα: «(…) και μη συμβάλλετε με τα ίδια σας τα χέρια στην καταστροφή σας (…)», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ- Μπάκαρα , Εδάφιο 195, «(…)μην καταστρέφετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Γιατί ο Αλλάχ είναι για εσάς Πολυεύσπλαχνος «, Σούρα, Κεφάλαιο Ελ ΝισάΕδάδιο 29. Επίσης, στη Σούννα , αρκετά Χαντίθ του Προφήτη Μωάμεθ ( Η Ειρήνη και η Ευλογία του Θεού να είναι σε αυτόν) αναφέρεται, σε σχετικά θέματα, όπως : «Δεν προβάλλεται ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια πάνω από έναν υγιή άνθρωπο», Μπουχάρι και Μουσλίμ , «Αν ακούσετε για την πανούκλα σε έναν τόπο μην μπαίνετε σε αυτόν τον τόπο που έχει προσβληθεί και είστε σε έναν τόπο που έχει προσβληθεί από πανούκλα , να μην βγαίνετε από αυτόν τον τόπο». Μπουχάρι και Μουσλίμ. Επίσης, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες του Ιερού Ισλαμικού Δικαίου, «Δεν υπάρχει πρόκληση ζημιάς και η ανταπάντηση με την ίδια την ζημιά» Ιμπν Μάτζε και Ελ –Μουβάττα , ενώ υπάρχει και η βασική αρχή «Η ζημιά απωθείται και απομακρύνεται με όλες τις δυνατότητες που διατίθενται».

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο η τέλεση των προσευχών στο σπίτι εξακολουθεί να είναι η πιο ευλογημένη πράξη και φέρει μεγαλύτερη πνευματική ανάταση στον προσευχόμενο σε σύγκριση με την τέλεση στο Τέμενος , λαμβάνοντας υπόψη όλους τους γενικούς κανόνες της θρησκείας του Ισλάμ που προτρέπουν την προσευχή στο σπίτι σε περιόδους κρίσης , δημοσίου κινδύνου και πραγματικής απειλής.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση παράβασης των μέτρων υγιεινής στους χώρους λατρείας μας , υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε εκ νέου στο κλείσιμο των Τεμένων λόγω αύξησης των κρουσμάτων , το οποίο θα επισύρει μεγάλη ευθύνη για εμάς τους πιστούς».