Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

4 «οάσεις» μια ανάσα από την Ξάνθη

Κοινοποίηση



Τέσσερα μέρη που βρίσκονται μια ανάσα από την Ξάνθη ιδανικά για ψυχική χαλάρωση και ηρεμία 

Η Ξάνθη είναι ένας τόπος ευλογημένος που συνδυάζει αρμονικά βουνό, ποτάμι και θάλασσα. Η βασίλισσα της Θράκης, όπως την αποκαλούν, είναι γεμάτη από μικρές οάσεις πρασίνου αλλά και περιοχών που ενδείκνυνται για σύντομες αποδράσεις και προσφέρουν στιγμές ψυχικής χαλάρωσης και ηρεμίας. Πρόκειται για περιοχές τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει κανείς μέσα σε ελάχιστη ώρα από την πόλη και αποτελούν σημεία κατατεθέν της Ξάνθης. 

1. Ποταμός Νέστος

Δροσερό ποταμίσια νερά, απέραντο πράσινο και βουνό να χορτάσει το μάτι. Ο λόγος φυσικά για τον Νέστο, τον ποταμό της Ξάνθης που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες αλλά και κάτοικοι της περιοχής για να δροσιστούν, να ξεκουραστούν ή να επιδοθούν σε αθλητικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία ή κανό. Ο ποταμός Νέστος βρίσκεται μόλις μερικά λεπτά από το αστικό κέντρο της πόλης και είναι ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμος. Ενδείκνυται για περπάτημα ενώ μπορεί κανείς να επιλέξει βόλτα με αυτοκίνητο προς την ορεινή ζώνη και να τον απολαύσει από ψηλά.

2. Πόρτο Λάγος

Σίγουρα πρόκειται για ένα από πιο ιδιαίτερα μοναστήρια της χώρας και βρίσκεται μια ανάσα από την Ξάνθη. Ο λόγος για το μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος που είναι χτισμένο μέσα στη λίμνη Βιστωνίδα. Αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού ενώ το επιλέγουν σχεδόν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κάτοικοι της Ξάνθης και των διπλανών πόλεων, για προσευχή αλλά και βόλτα. Εκτός από το μοναστήρι, στο Πόρτο Λάγος μπορεί κανείς να απολαύσει τη λίμνη Βιστωνίδα, να παρατηρήσει τα δεκάδες πουλιά που φωλιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τα ροζ φλαμίνγκο να αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

3. Περιαστικό Άλσος

Εάν κάποιος δεν θέλει να απομακρυνθεί πολύ από την πόλη αλλά ταυτόχρονα αναζητά μια όαση πρασίνου και ηρεμίας, τότε το περιαστικό άλσος της Ξάνθης είναι σίγουρα η ιδανική επιλογή. Στις παρυφές της πόλης αποτελεί σημείο που επιλέγουν δεκάδες κάτοικοι της Ξάνθης σε καθημερινή βάση για πρωινό περίπατο στο βουνό ή απογευματινή βόλτα μέσα στα πυκνά δάση της περιοχής.

4. Δασικό Χωριό

Τον χειμώνα θυμίζει Ελβετικό σαλέ ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι μοιάζει βγαλμένο από παραμύθια. Το Δασικό Χωριό στην ορεινή Ξάνθη είναι σίγουρα μια περιοχή που δεν γίνεται να μην επισκεφθείς. Καταπράσινα και πυκνά δάση, ατελείωτη πηγή οξυγόνου και ηρεμίας, το Δασικό Χωριό είναι κάτι παραπάνω από όαση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους ρυθμούς των σύγχρονων αστικών κέντρων και να χαλαρώσουν δίπλα στη φύση. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, βρίσκεται πολύ κοντά και έτσι κανείς μπορεί να συνδυάσει και έναν περίπατο μέχρι τον άκρως εντυπωσιακό καταρράκτη της ορεινής Ξάνθης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα