Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

534 ευρώ επίδομα πληρωμή: Θα δοθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Κοινοποίηση

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα καταβληθεί τελικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε παράταση αναστολής εργασίας ολόκληρο τον Μάιο ή θεωρούνταν πληττόμενες, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ),

εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, η πληρωμή του επιδόματος μετατίθεται για τη Δευτέρα, καθώς πρέπει να διασταυρωθούν τα στοιχεία των δικαιούχων με βάση τις δηλώσεις των εργοδοτών. Σημειώνεται ότι τα ποσά του επιδόματος υπολογίζονται σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής σύμβασης εργασίας και φθάνουν έως τα 534 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε 526 χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιούχοι είναι:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή.
  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο, αλλά δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο.
  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο.

Για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που η επαναλειτουργία τους ξεκίνησε μέσα στον μήνα Μάιο, δικαιούνται να λάβουν το επίδομα ανάλογα με τις ημέρες που η επιχείρηση παρέμενε κλειστή.

Αναλυτικά:

  • Με επαναλειτουργία στις 4 Μαΐου θα πάρουν 53 ευρώ.
  • Με επαναλειτουργία στις 11 Μαΐου θα πάρουν 180 ευρώ.
  • Με επαναλειτουργία στις 25 Μαΐου θα πάρουν 432 ευρώ.

Σε ποιες επιχειρήσεις επεκτείνεται η αποζημίωση των 800 ευρώ

Τροποποιήσεις σε σχέση με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προβλέπει υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση προβλέπει :

την επέκταση της αποζημίωσης των 800 ευρώ και στις συμπλοιοκτησίες, οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.

Η επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, η επιχείρηση έχει τροποποιήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1η Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάνοντας σε αυτές, στους κωδικούς 310, 311, 312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμενες και χωρίς δικαίωμα ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.

Ειδικά για τις συμπλοιοκτησίες και τις κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε., η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport” μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που στις 20.03.2020 εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων, που περιγράφονται στο τέλος του συνημμένου πίνακα της απόφασης 39162 ΕΞ 15.4.2020, χωρίς αναγραφή ΚΑΔ και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα έως 28η Απριλίου 2020 αίτηση για χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δύνανται να εισέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 και να επιβεβαιώσουν, συμπληρώνοντας ειδικό σχετικό πεδίο, ότι ανήκουν σε μία από τις τέσσερις αυτές γενικές κατηγορίες πληττόμενων κλάδων.

Η συμπλήρωση αυτή, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986. Κατόπιν τούτου και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις της απόφασης 39162 ΕΞ 15.4.2020, λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα