Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

9 αποφθέγματα μεγάλων Ξανθιωτών που έγραψαν ιστορία

Κοινοποίηση


Δημόκριτος, Χατζιδάκις και Χριστόδουλος κατάφεραν να ξεχωρίσουν για το έργο και τη ζωή τους 

Η Ξάνθη εκτός από μια όμορφη και γραφική πόλη της Θράκης, που γνώρισε την άνθιση κατά το παρελθόν με την καλλιέργεια του καπνού, αποτελεί γενέτειρα μεγάλων φιλοσόφων, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που διακρίθηκαν στα γράμματα και στις τέχνες τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες της σύγχρονης και αρχαίας ζωής της Ελλάδας που έλκουν την καταγωγή τους από την Ξάνθη και οι Δημόκριτος, Χατζιδάκις και Χριστόδουλος. Πρόκειται για τρεις άντρες με διαφορετικό πεδίο δράσης οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία με το έργο και τη ζωή τους.

9 μεγάλα αποφθέγματα 

1. Λένε πως οι καλλιτέχνες είναι είτε κομμουνιστές είτε ομοφυλόφιλοι. Εγώ πάντως δεν είμαι κομμουνιστής… (Μάνος Χατζιδάκις)

2. Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις (Μάνος Χατζιδάκις)

3. Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός (Μάνος Χατζιδάκις)

4. Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες (Δημόκριτος)

5. Ο γέρων νέος εγένετο, ο δε νέος άδηλον ει εις γήρας αφίξεται. – Ο γέρος υπήρξε νέος αλλά ο νέος δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει να γίνει γέρος (Δημόκριτος)

6. Αμαρτίης αιτίη η αμαθίη του κρέσσονος. – Αιτία της κακής πράξης είναι η ανοησία του ισχυρότερου (Δημόκριτος)

7. Οι φίλοι και σύμμαχοι μας υπολογίζουν, όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητικοί. Εάν είμαστε καρπαζοεισπράκτορες, δεν μας υπολογίζει κανένας (Χριστόδουλος)

8. Η λέξη έθνος έχει εξοστρακιστεί από τη γλώσσα μας, γιατί ορισμένοι τη συγχέουν με τον εθνικισμό. Οι πατριώτες δεν είναι εθνικιστικές. Ορισμένοι ρομαντικοί δεχόμεθα επίθεση για τις απόψεις μας (Χριστόδουλος)

9. Αν σήμερα απαγορευτεί η μαντίλα, αύριο θα απαγορεύσουν στις γυναίκες των χριστιανών να φέρουν τον σταυρό. Εγώ θέλω να πάει το παιδί μου στο σχολείο ντυμένος τσολιάς. Ετσι μ’ αρέσει και έτσι θα το κάνω. Ποιος θα μου το απαγορεύσει; (Χριστόδουλος)

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα