Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αισιόδοξα μηνύματα για Covid-19 και Εχίνο – Οικονομικό πλήγμα για την Ξάνθη

Κοινοποίηση



Παρά την έντονη ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων της Ξάνθης και κυρίως στην ορεινή πλευρά του νομού, μετά τα απανωτά θετικά στον κορονοϊό κρούσματα και τους έξι θανάτους από τη νόσο σε μόλις έξι μέρες στο χωριό Εχίνος, ο ιατρικός κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι και αυτό το επιδημιολογικό κύμα γρήγορα θα περιοριστεί.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Σπανόπουλος, η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι ο αριθμός, τόσο των ασθενών με συμπτώματα που επισκέπτονται το νοσοκομείο της πόλης όσο και των ασυμπτωματικών που εντοπίζονται από τους ελέγχους, παρουσιάζει πλέον πτωτική πορεία ενώ τεράστια είναι η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Πρόβλημα υπάρχει και γι’ αυτό επιβλήθηκε η καραντίνα, ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι, όπως αντιμετωπίστηκε το προηγούμενο κύμα της επιδημίας στην περιοχή μας, με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, απλώς πρέπει να τηρούμε σωστά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στον αστικό ιστό της Ξάνθης τα κρούσματα είναι λίγα ενώ στην ορεινή περιοχή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και μόλις το ιικό φορτίο κάνει τον κύκλο του, θα φύγει. Η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας είναι πρωτοφανής. Πάνω από 15 συνεργεία κάνουν ελέγχους και θα μείνουν εδώ για άλλες 10-15 μέρες. Είναι θετικό ότι η πλειοψηφία του κόσμου τηρεί τα μέτρα ασφαλείας. Στα καταστήματα αλλά και στο δρόμο βλέπεις ότι γίνεται χρήση μάσκας. Από τους επιδημιολογικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι λιγοστεύει ο αριθμός των συμπτωματικών και μη ασθενών. Ακόμα και στον Εχίνο τα κρούσματα λιγοστεύουν», τονίζει ο κ. Σπανόπουλος.

Επιπτώσεις σε οικονομία και ψυχολογία

Κατά τον ίδιο, η ανησυχία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει πλήγμα στην οικονομία της περιοχής και κυρίως στον τουρισμό, ενώ επηρεασμένη αρνητικά είναι και η ψυχολογία των κατοίκων. Ωστόσο, εκείνο που ενοχλεί περισσότερο τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, είναι το γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί η περιοχή τους.

«Είναι δεδομένο ότι έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του κόσμου τόσο στην ορεινή περιοχή όσο και στον αστικό ιστό. Οι πολίτες βλέπουν ότι κλείνουν τα σχολεία και ακούνε διάφορα στα Mέσα Eνημέρωσης, οπότε είναι λογικό η ψυχολογία τους να επηρεαστεί. Επίσης, πρόβλημα θα υπάρξει και στην οικονομία. Έχουμε τουριστικές περιοχές, στις οποίες δεν έρχεται ο κόσμος ενώ ακόμα και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι αποφεύγουν να μπουν στην Ξάνθη. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι σε λίγες μέρες το πρόβλημα και με αυτό το κύμα της επιδημίας θα αντιμετωπιστεί», τονίζει ο κ. Σπανόπουλος.

Εχίνος και Ροδόπη

Σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης έχουν κλείσει συνολικά εννέα σχολικά συγκροτήματα, μιας και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και εκπαιδευτικοί.

Την ίδια στιγμή την επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή του Εχίνου, αλλά και ολόκληρου του Δήμου Μύκης σαρώνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από τη Ροδόπη και πιο συγκεκριμένα από τον οικισμό του Αγιάσματος, στον οποίο τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε αρκετά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ειδικότερα, όλα τα δείγματα 189 ήταν αρνητικά και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου 74 δειγμάτων από τον οικισμό των Ασωμάτων που ελήφθησαν την Πέμπτη.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα