Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Covid-19: «Καμπανάκι» για τοπικά lockdown από την Κυβέρνηση

Κοινοποίηση

Τι σημαίνει το απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί»

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέα «lockdown», τοπικού ενδεχομένως χαρακτήρα, όταν και όπου χρειαστεί και εάν κάτι τέτοιο, φυσικά, κριθεί απαραίτητο εξετάζει η Κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η τελευταία παράγραφος της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την περασμένη Πέμπτη, 4 Ιουνίου εκ των οποίων μάλιστα τα 29 εντοπίζονται στην Ξάνθη.

29 κρούσματα Covid-19 στην Ξάνθη 

Η Ξάνθη πλέον καταγράφει μια μεγάλη αρνητική πρωτιά στα κρούσματα Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜΘ με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ξεπερνά τα 100.

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μαζικών δειγματοληπτικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή και σύμφωνα με αυτά εντοπίστηκαν 29 θετικά κρούσματα.

Εξ’ αυτών ελάχιστα μόλις είναι τα κρούσματα που καταγράφονται μέσα στην πόλη ενώ τα περισσότερα προέρχονται από τον δήμο Μύκης.

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.

Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα, που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».

«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως, αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω όχι, δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό, ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε».

Και κατέληξε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο, το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή… Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δουλεύουμε νυχθημερόν, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού «lockdown»

Την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό «lockdown» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι, εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα, μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα, όπως είπε.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα