Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δ. Πετρίδης για Εχίνο: Ο κόσμος συνειδητοποίησε πλέον ότι πρέπει να μείνει μέσα

Κοινοποίηση

Ο Δημήτριος Πετρίδης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Εχίνου του Δήμου Μύκης εργάζεται στην ορεινή Ξάνθη σχεδόν τρεις δεκαετίες. Εκεί τον συναντήσαμε, λίγο μετά το τέλος μιας ακόμη δύσκολης ημέρας.

«Το χωριό ήδη είχε μια καραντίνα 22 μέρες στις αρχές της Πανδημίας αυτής με το covid 19. Η δεύτερη καραντίνα που επιβλήθηκε έφερε κάποιες αναταραχές στους κατοίκους και πολλές αντιδράσεις. Ήμουν αντίθετος στην καραντίνα» ανέφερε στην αρχή της κουβέντας μας και σημείωσε ότι: « Ο κόσμος συνειδητοποίησε πλέον ότι πρέπει να μείνει μέσα, πιο αυστηρά από ό,τι παρέμενε, μόνο και μόνο να εξαλειφθεί αυτό το κακό μέσα από το χωριό. Άρχισαν να έρχονται να ζητούν τεστ. Σήμερα έλαβα τέσσερα, αύριο έχω προγραμματίσει άλλα έντεκα και είναι τεστ που γίνονται μετά την ιχνηλάτηση.»

Σύμφωνα με τον κο Πετρίδη στην περίπτωση του Εχίνου η άρση της καραντίνας συνέπεσε ακριβώς με το μπαϊράμι. Όπως λέει, ίσως οι επισκέψεις στα σπίτια κατά τη διάρκεια των γιορτών να έφερε όλη αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. «Μπορεί όμως να υπήρχαν και κρούσματα μέσα στο χωριό και πιστεύω ότι υπήρχαν. Για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν ήθελαν να έρθουν στο Κέντρο Υγείας. Δεν ήθελαν να στιγματιστούν ή γνωρίζανε πως όποιος έχει πάει στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα αντιμετωπίζεται ως περιστατικό covid και στέλνετε στο Νοσοκομείο. Κι από εκεί στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη.» δηλώνει ο έμπειρος γιατρός γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία των κατοίκων.

Τον ρωτήσαμε για την ανταπόκριση των κατοίκων στις δειγματοληψίες που διενεργεί ο ΕΟΔΥ. Όπως είπε ο ΕΟΔΥ τις τρεις μέρες πήρε μέσα από τον Εχίνο περίπου 180 δείγματα, διακόσια περισσότερα από την πρώτη φορά. «Βλέπω ότι ο κόσμος ζητά να κάνουν τεστ αντισωμάτων, γιατί τα κρούσματα είναι απλωμένα μέσα στο χωριό και δεν είναι σε μια περιοχή συγκεκριμένη» τόνισε.

Ερωτηθείς για τους κατοίκους που εργάζονται σε άλλες χώρες σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό εκεί που εργάζονται. «Από ό,τι ξέρω δεν ήρθαν πάρα πολλοί από το εξωτερικό. Αυτοί που ξέρω ήρθαν μέσω Αθηνών, τους κάνανε τα τεστ , τους θετικούς τους κράτησαν για 14 μέρες και μετά τους έστειλαν στο χωριό.»

Τέλος, μιλώντας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου σημείωσε «Από προσωπικό είμαστε αυτοί που είμαστε. Από εκεί και πέρα ο φόβος υπάρχει για όλους. Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε την κάθε περίπτωση που θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Από εκεί και πέρα θα δούμε το πώς θα πορευτούμε.»

Φώτο: Ο κος Δημήτριος Πετρίδης, Φωτογραφίες από το χωριό Εχίνος – Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα