Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έβρος: Οι γυναίκες της Νέας Βύσσας ανοίγουν τα σπίτια τους σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς

Κοινοποίηση



Νέα εντυπωσιακή πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικών της Νέας Βύσσας ώστε να δοθεί και πάλι ζωή στα ακριτικά χωριά του Έβρου

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη τα μέλη του συλλόγου γυναικών της Νέας Βύσσας βρέθηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Με τις πρωτοποριακές δράσεις τους σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο συνέδραμαν στις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού που βρέθηκαν εκτάκτως στην περιοχή για να σταματήσουν τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων που γίνονταν με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, αλλά και βρήκαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσουν ζωή στον όμορφο τόπο τους.

Ερήμωσαν τα σπίτια

Η μετανάστευση των νέων της περιοχής και οι θάνατοι ηλικιωμένων (λόγω της βιολογικής εξέλιξης) είχαν ως αποτέλεσμα τόσο η Νέα Βύσσα όσο και τα γύρω χωριά να ερημώσουν. Οι γυναίκες της Νέας Βύσσας υποστήριξαν την Αστυνομία και το Στρατό με όλα τα μέσα που διαθέτουν και κυρίως με πολύ προσωπική εργασία. Ξεκίνησαν να μαγειρεύουν, να πλένουν ρούχα, να συγκεντρώνουν πολύτιμο υλικό για τους συνοριοφύλακες, να φτιάχνουν ιατρικές μάσκες από τα προικιά τους, να εξωραΐζουν τα εγκαταλελειμμένα πάρκα και πλέον να ανοίγουν και τα σπίτια τους σε αξιωματικούς που αναζητούν στέγη.

Το Νο1 πρόβλημα η στέγαση στον Έβρο

Η θωράκιση των συνόρων με την Τουρκία αλλά και η κρίση των τελευταίων ημερών έχει φέρει στον Έβρο εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δωμάτιο σε ξενοδοχείο του Έβρου δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, η επικοινωνία και η ενοικίαση ακινήτων είναι ανύπαρκτη και η στέγαση των αξιωματικών της Αστυνομίας και του Στρατού είναι το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Και σε αυτό το θέμα ο σύλλογος γυναικών Νέας Βύσσας πρότεινε λύση και, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της πρότασης έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Βρέθηκαν 4-5 σπίτια σε μία μέρα»

«Κάνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που τα έχουν κλειστά να τα ανοίξουν και να τα νοικιάσουν στους αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας που ζητούν στέγη για την οικογένειά τους. Δημοσιοποιήσαμε την πρόταση μας στο facebook και από την πρώτη ημέρα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Μας πήραν από την Γερμανία και πολλά ακόμα μέρη ιδιοκτήτες σπιτιών που είναι κλειστά και προθυμοποιήθηκαν να τα παραχωρήσουν σε λογικές και προσιτές τιμές για τους αξιωματικούς ή άλλους επαγγελματίες που έχουν έρθει στην περιοχή μας μετά την ενίσχυση των συνόρων μας. Υπάρχουν πολύ ωραία σπίτια, με γραφικές αυλές και άπλετο χώρο. Μάλιστα, εντός των ημερών θα γίνουν οι κρίσεις στο στράτευμα και θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη», είπε στο ethnos.gr η Ελένη Μπαχαρίδου που ηγείται του συλλόγου γυναικών στη Νέα Βύσσα.

«Με τη δύναμη της τεχνολογίας μόλις κάναμε την ανάρτηση της ιδέας μας υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Μας καλούν από παντού. Οργανωνόμαστε ώστε να υπάρξει πρόγραμμα σε ό,τι γίνει. Ηδη, τώρα που σας μιλάω έχουμε 4-5 σπίτια μέσα στην πόλη που οι ιδιοκτήτες δέχονται να τα παραχωρήσουν. Οι περισσότεροι ζουν στο εξωτερικό, οι γονείς τους “έφυγαν” και είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας».

«Θα γεμίσουν πάλι τα σχολεία μας»

Οπως εξήγησε, τα οφέλη θα είναι τεράστια για τον τόπο και η Νέα Βύσσα θα αποκτήσει ξανά ζωή: «Είναι κρίμα να έχουμε κλειδωμένα σπίτια που θα μπορούσαν να πάρουν ζωή από τους αξιωματικούς μας και όποιον άλλο από το στράτευμα επιθυμεί να φέρει εδώ την οικογένειά του. Θα έρθουν οικογένειες, θα γεμίσει το σχολείο μας και πάλι με παιδιά και γιατί όχι θα δοθούν κίνητρα και στους ιδιοκτήτες για να τα συντηρήσουν. Φανταστείτε πως μοιραία θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής, οπότε θα αρχίσει να δουλεύει και πάλι ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ίσως και κάποιες από αυτές τις οικογένειες μείνουν για πάντα εδώ. Ο τόπος μας είναι πανέμορφος, φιλόξενος και γόνιμος. Εντάξει, δεν υπάρχουν οι ανέσεις των πόλεων αλλά υπάρχει η ηρεμία, η φύση και τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν με ασφάλεια σε μία ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας», πρόσθεσε η Ελένη Μπαχαρίδου.

ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα