Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χαρδαλιάς: Δύσκολα τα επόμενα 24ωρα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Δύσκολα χαρακτήρισε τα επόμενα 24ωρα για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ύστερα από τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 12/6 στο δημαρχείο Ξάνθης με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς σε μια προσπάθεια να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολα 24ωρα ενώ  ο κ.Τσιόδρας καθησύχασε την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες της περιοχής, για το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, τονίζοντας πώς αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

Μετά την εμφάνιση 15 κρουσμάτων στο δήμο Μύκης της Ξάνθης, όλη η περιοχή έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς για πρώτη φορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, μια περιοχή τέθηκε και πάλι σε καραντίνα.

Κυβέρνηση και επιστήμονες είχαν διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια πως θα αποφασιζόταν ένα τοπικό lockdown σε περίπτωση που υπήρχε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε μια περιοχή, και αυτό ακριβώς έγινε στην Ξάνθη.

Πάντως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, και ενώ απομένουν μόλις τρία 24ωρα έως την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να πυκνώσουν οι διεθνείς πτήσεις.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση, ενώ υπάρχει φόβος για αύξηση τους τα επόμενα 24ωρα λόγω της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών, όπως φάνηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές περιπτώσεις ανά την χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και πως δεν έχει επηρεαστεί ο περίφημος δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων.

Τσιόδρας: Να μην πάει χαμένη η προσπάθεια που έγινε

Ομόνοια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια από όλους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας συνέστησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ξάνθη.

«Η έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών.

Αφορά κοινότητες του Δήμου Μύκης, κυρίως.

Μιλήσαμε με όλους τους τοπικούς παράγοντες για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, να μηδενίσουμε τον ιό, να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο.

Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του, τους ξέρουμε και περιλαμβάνει όλα αυτά που σας ανάφερα.

Επίσης, περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών μας στον πολύ στενό οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των επτά ημερών, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και να τον μηδενίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές στον κόσμο.

Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα.

Ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην Ξάνθη με εδικό κλιμάκιο και ομάδες που θα κάνουν έλεγχο του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία.

Νομίζω ότι με επιστημονικούς όρους θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στην περιοχή.
Υπήρχε μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε μια κόπωση του πληθυσμού, είναι κατανοητό αυτό, μια κούραση απ’ όλους, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε» τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξημένη έξαρση των κρουσμάτων στην Ξάνθη ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «αν δεν προσέξουμε, αν χαλαρώσουμε, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως και από ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει εδώ στην περιοχή που νοσηλεύονται αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, τότε, μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται».

Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί και θα μηδενιστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα