Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Χουσεϊν Άγκνους: Ο Ξανθιώτης που θέλει να μάθει το… τζατζίκι στον Μπίλ Γκέιτς

Κοινοποίηση

Ο 62χρονος επιχειρηματίας από την Ξάνθη, Χουσεϊν Άγκνους, διατηρεί ελληνικό εστιατόριο στην Αριζόνα, στην περιοχή όπου ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος θα στήσει μια…έξυπνη πόλη.

Ντολμαδάκια, σπανακόπιτα, μουσακά και μπακλαβά, θα σερβίρει ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας από τον Κένταυρο Ξάνθης στον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Ο Χουσεϊν Άγκνους διατηρεί εδώ και λίγους μήνες ένα ελληνικό εστιατόριο στο Avondale  της Αριζόνα, ενώ μπροστά από το σπίτι του στο γειτονικό Buckeye, βρίσκεται μια τεράστια έκταση που αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής, με σκοπό να στήσει μια Smart City.

O Χουσεϊν Άγκνους που έχει συστήσει στους Αμερικανούς συμπολίτες του το χωριάτικο λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι -το οποίο μάλιστα παρασκευάζει μόνος του-, δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής», έτοιμος να σερβίρει ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό στον Γκέιτς. «Μέχρι και ποτάμι θα μας φτιάξει, αυτό που λέγαμε παλιά στην Ελλάδα ως ανέκδοτο, «και θάλασσα θα σας φέρω», αυτός θα το κάνει. Αγόρασε μια μεγάλη έκταση, τμήμα της οποίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι μου και ανυπομονούμε να ξεκινήσουν τα έργα και να έρθει να τον φιλέψουμε», μας λέει.

Ο Μπιλ Γκέιτς ξόδεψε 80 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 24.000 στρ. στην κοιλάδα μεταξύ Backeye και Tonopah, όπου θα στήσει την…έξυπνη πόλη, ενώ άλλα 2.800 στρ. πήρε μέσα στο Backeye. Το project ονομάζεται Belmont και θα έχει κατοικίες, σχολεία, γραφεία και καταστήματα. Οι υποδομές θα διαθέτουν τεχνολογία αιχμής, ψηφιακά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, κέντρα δεδομένων, μοντέλα διανομής τελευταίας τεχνολογίας, αυτόνομα οχήματα και κόμβους εφοδιαστικής. Με το που έγινε γνωστό το σχέδιο του Γκέιτς, ξεκίνησε μεγάλη ανοικοδόμηση στο Buckeye και ετοιμάζονται περίπου 21.000 μονοκατοικίες. Μόνο το 2019 εκδόθηκαν 2.600 νέες οικοδομικές άδειες και φέτος ξεπερνούν τις 3.000. Στην πόλη αυτή των 80.000 κατοίκων, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη των ΗΠΑ για το 2017 και το 2018, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Άγκνους.

Η ζωή του Χουσεϊν Άγκνους είναι περιπετειώδης και συνάδει με το αμερικανικό όνειρο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κένταυρο Ξάνθης, είναι πομάκος στην καταγωγή και από 13 χρόνων, όταν παράτησε το σχολείο δούλεψε στην οικοδομή και αργότερα ως ναυτικός. Το 1984 βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου εργάστηκε σε κρεοπωλείο και στη συνέχεια άνοιξε δικό του, αλλά το 2004 επέστρεψε για οικογενειακούς λόγους στον Κένταυρο, μαζί με την σύζυγό του Αϊσέ Μποντούρ και τα δυο τους αγόρια, τον 16χρονο σήμερα Τζερέντ και τον 18χρονο Τζέισον. Το 2012 κι ενώ τα αγόρια μεγάλωναν, πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Αμερική. Αρχικά στην Ουάσιγκτον, όπου όμως πούλησαν το σπίτι τους και το 2014 μετακόμισαν στην Αριζόνα.

Ο 62χρονος Χουσεϊν λέει πως το ένστικτό του τον έστειλε εκεί και τώρα δικαιώνεται. «Το Backeye είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη που αλλάζει κάθε χρόνο. Έχει καλό καιρό όλο το χρόνο, αυτές τις μέρες η θερμοκρασία φτάνει ως τους 44ºC, ενώ το χειμώνα δεν πέφτει κάτω από τους 0°C. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι εδώ, παρότι μας λείπει η Ελλάδα». Η επικοινωνία μαζί του γίνεται αργά το βράδυ -λόγω της διαφοράς ώρας κι επειδή στο άνοιγμα του καταστήματος δεν έχει πολλή δουλειά- και συνεχώς ρωτάει να μάθει τα νέα της πατρίδας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι πολύ ανήσυχος, επειδή υπάρχουν απανωτά κορονοϊού στην Ξάνθη και φοβάται για την ηλικιωμένη μητέρα του και τις 7 αδερφές του, που μένουν στον Κένταυρο.

Κάθε καλοκαίρι η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές, φέτος όμως ο προγραμματισμός άλλαξε. Από την μια το μαγαζί που άνοιξε, από την άλλη οι σπουδές του 18χρονου Τζέισον στο πανεπιστήμιο, είναι στη μέση και ο κορονοϊός και το ταξίδι δεν θα γίνει.

Τον Φεβρουάριο άνοιξε το εστιατόριο στο Avondale. Το ονόμασε Xanthi Greek Food και χαίρεται που έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την καταγωγή του στους Αμερικανούς πελάτες του. Τα εγκαίνια έγιναν στις 14 Φεβρουαρίου από τον δήμαρχο της πόλης, Kenn Weise, αλλά λίγες μέρες μετά ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και η καθημερινότητα άλλαξε. «Εδώ δεν είχαμε πολλά κρούσματα, προς τις περιοχές που ζουν Ινδιάνοι ήταν τα περισσότερα και γενικά ο πληθυσμός συμμορφώθηκε στα μέτρα των τοπικών αρχών. Το εστιατόριο δεν έκλεισε ούτε μία μέρα, αλλά δεν δεχόμασταν πελάτες στο σαλόνι. Δουλεύαμε μόνο με παραγγελίες. Οι πελάτες τηλεφωνούσαν, λέγαμε τι φαγητά μαγειρέψαμε και ερχόταν να πάρουν την παραγγελία τους», μας λέει. Προς το παρόν το εστιατόριο λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση. Ο ίδιος και η Αϊσέ βρίσκονται στην κουζίνα, ενώ τα αγόρια τους στο σαλόνι και στο ταμείο. Όταν αρχίσουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, σκέφτονται να προσλάβουν προσωπικό.

Ο Χουσεϊν και η Αϊσέ μαγειρεύουν μόνο ελληνικά φαγητά. Στο μενού έχουν παστίτσιο, μουσακά, ντολμαδάκια, αρνάκι στο φούρνο με πατάτες ή ρύζι, γύρο (από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας), γεμιστά, φασολάδα, σπανακόπιτα και διάφορες σαλάτες. Η σπεσιαλιτέ τους είναι τα χωριάτικα λουκάνικα. Πέντε διαφορετικά είδη παρασκευάζει ο ίδιος, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν εκείνα με πράσο και τα άλλα με πορτοκάλι, που οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν. Υπάρχουν επίσης πιάτα ημέρας, ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα προϊόντα, αλλά και γλυκά όπως κανταΐφι, μπακλαβάς, ρεβανί, γαλακτομπούρεκο. Στο Avondale, όλοι γνωρίζουν «τον Έλληνα από την Ξάνθη», σιγά σιγά μάλιστα μαθαίνουν και για την πόλη της βόρειας Ελλάδα, που φημίζεται για την πολυπολιτισμικότητά της, την φυσική ομορφιά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα νόστιμα φαγητά και γλυκά.

«Νιώθουμε σαν πρεσβευτές της χώρας μας εδώ. Χαιρόμαστε όταν ρωτούν για την Ξάνθη, πολλοί την ψάχνουν στον χάρτη, τους λέμε πως και η Ρίτα Γουίλσον, η σύζυγος του Τομ Χανκς, κατάγεται από εκεί. Όλοι γνωρίζουν την Ελλάδα, αλλά την Ξάνθη δεν την ήξεραν. Είναι ωραίο να στέκεται κάποιος έξω από την ταμπέλα να προσπαθεί να διαβάσει το όνομα και να μπαίνει να ρωτά τι σημαίνει. Δεν τον βλέπουμε ως πελάτη εκείνη την ώρα, αλλά ως υποψήφιο τουρίστα. Και του λέμε την ιστορία της πόλης μας», αναφέρει ο Χουσεϊν Άγκνους, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αριζόνα.
ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα