Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

aggelies_xanthis

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Η «κόκκινη Ξάνθη» και οι περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα Covid-19

Σε 20 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού με τα περισσότερα εξ αυτών να φαίνεται πως καταγράφονται στην περι...


Σε 20 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού με τα περισσότερα εξ αυτών να φαίνεται πως καταγράφονται στην περιοχή του Εχίνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα 20 κρούσματα, 7 φαίνεται πως βρίσκονται στον Εχίνο, 1 στ δήμο Ξάνθης, 4 στη Νάουσα, 2 στην Κόρινθο, 1 στη Ροδόπη, 1 από ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, 1 απόμ την Πτολεμαίδα, 1 από ιδιωτική πτήση, 1 από Πρέβεζα και 1 από το Δήμο Σταυρούπολης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3108 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 183 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (57.1% άνδρες).


Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα 


«Η τοπική έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο. Με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ζητώντας «να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο» και εξηγώντας πως σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια να μηδενιστεί ο ιός.

Ο Καθηγητής ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εν γένει  περιορισμό των επαφών για να μειωθεί η μετάδοση του ιού. Σημείωσε πως στην περιοχή θα παραμείνει ειδικό κλιμάκιο και με κινητές ομάδες ο ΕΟΔΥ, ώστε να γίνει έλεγχος του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού στην περιοχή.

«Νομίζω να θα τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται ομόνοια, κοινή προσπάθεια από όλους. Να μην αγνοήσουμε το μήνυμα», σημείωσε. Απέδωσε, δε, τη νέα έξαρση σε χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες. «Καταλαβαίνω ότι υπήρχε μία κόπωση από τον πληθυσμό, μια κούραση από όλους, αλλά είναι κρίμα να πάει τόση θυσία που κάναμε όλοι μαζί χαμένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τουλάχιστον 20 από τα κρούσματα ήταν στενές επαφές ανθρώπων που νοσηλεύονται και δεν έχουν εμφανίσει σύμπτωμα, ενδεικτικό της εύκολης μετάδοσης του ιού.

«Πρόκειται για ιό και εάν δεν προσέξεις, εάν χαλαρώσεις μεταδίδεται πολύ εύκολα, από μέλος σε μέλος στην οικογένεια, σε φίλο στην παρέα, ιδιαίτερα εάν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Οι κλειστοί χώροι είναι ο κύριος χώρος που μεταδίδεται ο ιός. Πάνω από 99% των μεταδόσεων συμβαίνει σε κλειστούς χώρους και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα 24ωρα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.


«Απευθύνουμε έκκληση, παράκληση σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, εάν τα τεστ γίνουν, αν υπάρξει συνεργασία, όπως υπήρχε μέχρι τώρα, νομίζω δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αλλά κυρίως «να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει σε όλη τη χώρα να είμαστε σε αφύπνιση, σε εγρήγορση».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση. Μάλιστα θα υπάρχει ένα commanding post, καθώς και επιδημιολογικός και υγειονομικός υπεύθυνος. «Θα υπάρχει οργανωτικός υπεύθυνος και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι να ανησυχείτε. Αυτό που χρειάζεται είναι για να αποφύγουμε οτιδήποτε περαιτέρω να δώσουμε τη μάχη αυτή στα επόμενα 24ωρα», συμπλήρωσε.

Τα μέτρα

Σε δύο άξονες κινούνται τα μέτρα που ελήφθησαν για την περιφέρεια της Ξάνθης: 

1.      Οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:

Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου
2.      Ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:

Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου    Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων

Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης:
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί

 Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020  και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.