Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης: Η καχυποψία και η χαλάρωση

Κοινοποίηση

Μία από τις ιστορίες που κυκλοφόρησε ήταν αυτή ενός άνδρα ο οποίος βγήκε θετικός σε τεστ που έκανε στο κέντρο υγείας, ενώ σε νέο έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο βρέθηκε αρνητικός (φωτ. αρχείου).

Η δυσπιστία οδήγησε στη χαλάρωση. Αναζητώντας το νήμα της νέας εξάπλωσης του ιού που θέτει ξανά τον Εχίνο σε απόλυτη απομόνωση, ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν κάνει λόγο για διασπορά φημών στην τοπική κοινότητα που προκάλεσαν αίσθημα καχυποψίας. Ορισμένοι πολίτες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση εξελισσόταν πλέον ομαλά, στα δικά τους μέρη από τις αρχές Ιουνίου γίνονταν εκατοντάδες μοριακοί έλεγχοι. Κάποιοι θεώρησαν ότι ο τόπος τους στοχοποιείται άδικα, ότι στιγματίζονται.

Μία από τις ιστορίες που κυκλοφόρησε, όπως λέει ο δήμαρχος και επιβεβαιώνει και άλλος κάτοικος στην «Κ», ήταν αυτή ενός άνδρα ο οποίος βγήκε θετικός σε τεστ που έκανε στο κέντρο υγείας, ενώ σε νέο έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο βρέθηκε αρνητικός. Μερίδα του κόσμου θεώρησε ότι τα τεστ από τις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ δεν ήταν ακριβή. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ριτβάν έπειτα από σχετική επικοινωνία του με ειδικούς, ακόμη και εάν αυτό το περιστατικό είναι αληθές, έχει εξήγηση. Μεταξύ των δύο τεστ μεσολάβησαν τουλάχιστον δύο 24ωρα. Δεν αποκλείεται το θετικό αποτέλεσμα να είχε βγει σε φάση κατά την οποία βρισκόταν υπό ανάρρωση ο ασθενής, αλλά είχε ακόμη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στον οργανισμό του, ενώ στον επανέλεγχο να είχε πλέον απαλλαγεί από τον ιό.

«Τα πολλά και μαζικά τεστ που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες βοήθησαν να διαπιστωθεί το πρόβλημα πιο έγκαιρα, γιατί μπορεί να ξέφευγε κι άλλο», λέει ο κ. Ριτβάν. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από τις 11 Ιουνίου καταγράφηκαν 73 νέα κρούσματα στον Εχίνο, ενώ τις τελευταίες ημέρες πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους πέντε κάτοικοι, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό.

Η προηγούμενη καραντίνα στον Εχίνο είχε λήξει στα μέσα Απριλίου. Από χθες οι κάτοικοι της περιοχής μπήκαν ξανά σε απομόνωση διάρκειας αρχικά μιας εβδομάδας. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται να κινηθούν εκτός των ορίων της κοινότητας και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη μετάβασης σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Η τεχνογνωσία μπορεί να είναι ήδη γνωστή στην περιοχή, από την προηγούμενη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η επανάληψη όμως φέρνει και κόπωση στον τοπικό πληθυσμό.

Για την Μπετούλ Μέτσο αυτή δεν είναι η δεύτερη, αλλά η τρίτη καραντίνα. Το πρώτο διάστημα εξάπλωσης της πανδημίας στις αρχές Μαρτίου βρήκε την 26χρονη στην Κωνσταντινούπολη όπου πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές. Ακόμη δεν είχαν επιβληθεί σχετικές απαγορεύσεις στην Τουρκία, αλλά η ίδια προτίμησε να αυτοπεριοριστεί στο διαμέρισμά της. Στις 2 Απριλίου επέστρεψε στην Ελλάδα ακολουθώντας τη διαδικασία επαναπατρισμού που προβλεπόταν τότε για Ελληνες πολίτες. Το τεστ της βγήκε αρνητικό, αλλά παρέμεινε στο ξενοδοχείο καραντίνας στη Ροδόπη μέχρι να λήξουν τα πρώτα τότε μέτρα απόλυτης απομόνωσης του Εχίνου και να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της.

«Είναι δύσκολο που το ζω ξανά, για τρίτη φορά», λέει. Εχει μεταφερθεί σε άλλο σπίτι μαζί με τον αδελφό και τη γιαγιά της, οι οποίοι ήταν αρνητικοί στον έλεγχο, ενώ άλλα μέλη της οικογένειάς τους έχουν βρεθεί θετικά. «Πρόσεχα πολύ, αλλά δυστυχώς είμαι πάλι υποχρεωμένη να μείνω μέσα στο σπίτι. Δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη, όλα είναι απρόβλεπτα», λέει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μύκης επισημαίνει ότι έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να υπάρξει περιθώριο για παρανοήσεις ή δυσπιστία. «Θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος και να ακούει τους ειδικούς», λέει.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα