Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η «ταυτότητα» των κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη

Κοινοποίηση

Τις τοπικές επιδημίες στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και πλέον και στη Θεσπρωτία, αλλά και τα περίπου δύο δεκάδες «εισαγόμενα» κρούσματα παρακολουθούν με προσοχή οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, έχοντας πάντα υπόψη τους τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον κίνδυνο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο πλανήτης από τον «αόρατο εχθρό», τον κορωνοϊό.

Αρνητική πρωτιά στην Ξάνθη

Η πορεία του κορωνοϊού στις τρεις περιοχές της επικράτειας – καταγράφεται διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο, με την Ξάνθη να βρίσκεται στην 1η θέση, τη Ροδόπη να ακολουθεί και τη Θεσπρωτία να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- και η «ταυτότητα» των κρουσμάτων απασχολούν προσώρας τους αρμόδιους για τους οποίους ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν πιο ευκρινής επιδημιολογική εικόνα στις περιοχές αυτές – όπως και οπουδήποτε αλλού ανακύψει επιδημική έξαρση κορωνοϊού.

Σημειωτέον, πως οι ειδικοί βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση της «σιωπηλής» περιόδου, δηλαδή εκείνης που χρειάζεται ώστε να εμφανιστούν τα κρούσματα μετά από μια μόλυνση, η οποία άρχισε να μετρά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σχεδόν 140 κρούσματα μόνο τον Ιούνιο 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, σην περιοχή της Ξάνθης μέσα στον Ιούνιο έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 140 κρούσματα κορωνοϊού. Χθες, από τα 21 κρούσματα που αναφέρθηκαν, τα 9 αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης, ενώ άλλα 6 είχαν αναφερθεί το Σαββατοκύριακο.

Στην περιοχή, όπως και στην όμορη Ροδόπη, έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown, προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού αλλά και να μειωθεί το βαρύ ιικό φορτίο. Σημειώνεται πως οι επτά απώλειες της περασμένης εβδομάδας αφορούσαν την περιοχή της Ξάνθης.

Στο ΠΓΝΑ οι περισσότεροι ασθενείς 

Από τους 42 ασθενείς στο ΕΣΥ, οι 19 βρίσκονται σε απλές κλίνες για νοσηλεία με λοίμωξη Covid-19 και οι 23 σε διάφορες Μονάδες, από ΜΕΘ και ΜΑΦ μέχρι θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 23 αυτούς ασθενείς, οι 8 ήταν διασωληνωμένοι.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: οι 12 από τους 19 που νοσηλεύονται πανελλαδικά, στοιχείο που αποδεικνύει και την επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, από όπου προέρχονται οι ασθενείς. Αλλοι 4 βρίσκονται στις Μονάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα