Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μυστικά για να πετύχει μια σχέση

Κοινοποίηση

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί επιστήμονες και διανοούμενοι έχουν ασχοληθεί εδώ και αρκετούς αιώνες για να ορίσουν τα συστατικά της ευτυχίας στις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά στις ερωτικές.  Το παζλ που πρέπει να σχηματίσουμε για να βρούμε τη μαγική συνταγή είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ανεξαρτήτως της φύσης της σχέσης, και γιαυτό έχουν χυθεί σχετικά εκατομμύρια τόνοι μελανιού. Θα λέγαμε πως για όσους ασχολούνται με την ανθρώπινη ψυχολογία και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατόμων, η καταγραφή και εξήγηση των σχέσεων αποτελεί το «Χρυσό Δισκοπότηρο» της αναζήτησής τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι σχέσεις είναι δυναμικές, επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες και ορίζονται διαφορετικά μέσα από το μετασχηματισμό των κοινωνιών. Τα «θέλω» των ανθρώπων τείνουν να αλλάζουν τακτικά στη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας και έχουμε φτάσει το 2020 να έχουμε σχέσεις πραγματικά περίπλοκες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της θέσης των διαφόρων ομάδων μέσα στην κοινωνία, τη μετάλλαξη που έχουν υποστεί κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και αρκετών άλλων κριτηρίων. Πάντως, οι περισσότεροι παράγοντες που θα εγγυηθούν την επιτυχία της σχέσης παραμένουν σχετικά σταθεροί στο πέρασμα του χρόνου και θα μπορούσαμε να τους συνοψίσουμε παρακάτω.

Η σημασία του διαλόγου και της επικοινωνίας

Οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας έλεγαν πως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που τα ανθρώπινα όντα έχουν δύο αυτιά αλλά ένα μόνο στόμα. Και ο λόγος αυτός είναι ο γιατί πρέπει να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Τα λόγια αυτά υπήρξαν επίκαιρα στο πέρασμα των αιώνων και παραμένουν ακόμα και στις μέρες μας, όπου θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη συνθήκη μεταξύ δύο ανθρώπων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα μιας επιτυχημένης συμβίωσης.

Βέβαια, πολλοί θα βιαστούν να πουν «μα δεν είμαστε όλοι οι φιλόσοφοι, δεν μπορούμε να συζητάμε πάντα με υπομονή και επιχειρήματα, ειδικά σε θέματα που πολλές φορές μπλέκεται και το συναίσθημα». Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι σχέσεις θέλουν δουλειά και πολλές φορές δεν υπάρχει σύντομος και εύκολος δρόμος για την επιτυχία. Ισχύει βέβαια πως κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με διαφορετικά επίπεδα υπομονής από άλλους, πού ξέρουν να ακούν και να αποδέχονται τις απόψεις ανεξαρτήτως λογικής. Και υπάρχουν και αυτοί που είναι τυχεροί, καθώς μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα που επικρατεί ο διάλογος αντί της έντασης. Για όλους τους άλλους η επιτυχία στη σχέση περνάει από τη σκληρή και διαρκή δουλειά για αλληλοκατανόηση.

Μην προσπαθείτε να φέρετε τον άλλον στα μέτρα σας

Από ψυχολογικής μεριάς δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την πίεση που δέχεται κάποιος να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Καθένας μας είναι μία ξεχωριστή μονάδα, με διαφορετικό DNA και διαφορετικά ερεθίσματα που διαμορφώνουν ένα εντελώς ιδιαίτερο και μοναδικό αποτέλεσμα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει για να γίνει ακριβώς όπως τον θέλουμε και τον φανταζόμαστε.

Αντ’ αυτού είναι πολύ καλύτερο αν υπάρξει προσπάθεια ώστε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να πλησιάσουν οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές χωρίς να αλλοιωθούν βασικά στοιχεία τους. Και μάλιστα αυτό πρέπει να συμβεί περισσότερο εθελοντικά και όχι κατά παραγγελία, μιας και καθένας μας γνωρίζει καλύτερα τα κομμάτια του εαυτού του που θέλει και μπορεί να προσαρμόσει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο και ενέργεια οπότε θα πρέπει να οπλιστείτε με την αντίστοιχη υπομονή και επιμονή.

Η ζήλεια, το μεγαλύτερο εμπόδιο

Δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που το ακούτε ή διαβάζετε πως η ζήλια είναι το πιο «λαίμαργο σαράκι» για τις σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων. Όποιος καταφέρει να επικρατήσει μακροπρόθεσμα πάνω στην ανασφάλεια και στη ζήλεια θα είναι αυτός που θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υγεία της σχέσης και την ευημερία της ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Αλλιώς όλοι μας θα το καταφέρναμε εύκολα και θα ζούσαμε χωρίς να χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε σκέψεις και λύσεις για αυτήν. Δικαίως θα ακούσετε πολλά ζευγάρια να γκρινιάζουν ότι ο σύντροφος τους είναι ζηλιάρης, ότι ψάχνει το κινητό τους, ότι κατασκοπεύει τα social media τους ή ότι ακόμα και πως τους ακολουθεί κρυφά όταν βγαίνουν χωριστά. Αν δείτε πως η ζήλεια φτάνει τα όρια της αρρώστιας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Αυτή μπορεί να είναι από φίλους που θα δεχτούν να κουβεντιάσουν μαζί σας ή η συνάντηση και η συμβουλή από κάποιον ειδικό (συνήθως ψυχολόγο ή ψυχίατρο), που ενώ μπορεί να έχει τη ρετσινιά πως απευθύνεται σε ασταθείς ανθρώπους, για τα βαριά περιστατικά είναι ίσως η μόνη διέξοδος. Το σίγουρο πάντως είναι πως σχέση που δεν καταφέρνει να κοντρολάρει τα αισθήματα ζήλειας εκατέρωθεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να βασανίσει το ζευγάρι.

Κάντε πράγματα μαζί αλλά και χώρια

Από καθαρά πρακτικής άποψης είναι σχεδόν αδύνατον να αρέσουν και στους δύο τα ίδια πράγματα. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα αρέσει στον έναν και όχι στον άλλον, αλλά και το αντίθετο. Εσείς, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά από την αρχή της σχέσης και παρατηρείστε τις συνήθειες που απολαμβάνετε από κοινού και αυτές που αρέσουν στον έναν από τους δύο. Μη διστάσετε να το συζητήσετε και ανοιχτά καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να μπείτε σε μια κατάσταση που ο άλλος θα σας το «χτυπήσει» αργότερα πως για καιρό έκανε κάτι απλά για να σας ευχαριστήσει (ή για να μη σας στεναχωρήσει). Το βασικό συστατικό της ευτυχίας για τα ζευγάρια είναι να υπάρχει κατανόηση χωρίς όμως καταπίεση.

Μπορεί να είστε από τους τυχερούς που έχετε σύντροφο που έχει τα ίδια ενδιαφέρονται και μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα παρέα, ακούραστα, χωρίς συμβιβασμούς. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να «σφίξετε τα δόντια» και να διαλέξετε κάποια πράγματα σχετικά ανώδυνα που ενώ δε συνηθίζετε να κάνετε θα πρέπει να τα τολμήσετε έστω και αν δεν είστε σίγουροι πως θα σας προσφέρουν ευχαρίστηση. Το να περάσετε χρόνο μαζί του / της είναι μερικές φορές πιο σημαντικό από την καλοπέραση σας, πόσο μάλλον αν ο άλλος το εκτιμήσει.

Δημιουργείστε εξαιρετικές αναμνήσεις

Αν έχετε υπάρξει κάποια στιγμή στη ζωή σας σε σχέση τότε θα ξέρετε ήδη πως υπάρχουν κάποιες στιγμές που μένουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη και των δύο και τις οποίες θα βρεθείτε να συζητάτε και να αναπολείτε για καιρό. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως μια ξαφνική εκδρομή ή απόδραση από την καθημερινότητα, μια κοινή επίσκεψη σε ένα σπα, ένα πάρτι έκπληξη ακόμα και αν έχετε καλέσει μόνο τους πολύ κοντινούς φίλους, ένα μπουκέτο λουλούδια από το πουθενά και πολλά, πολλά ακόμα. Συνήθως οτιδήποτε ξεφεύγει από την καθημερινότητα μιας σχέσης έχει μεγάλες πιθανότητες να δημιουργήσει αυτό που λέμε «αγαπημένες αναμνήσεις»  αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε. Για να είναι κάτι σπέσιαλ δεν πρέπει να γίνεται συνέχεια. Οι δημιουργικοί και ευφάνταστοι άνθρωποι τείνουν να κάνουν τους συντρόφους πιο χαρούμενους βασισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε μη διστάσετε να σκεφτείτε Out of the box (που λένε και οι Άγγλοι). Για εμάς τους υπόλοιπους, που δεν είμαστε τόσο δημιουργικοί από τη φύση μας, το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ουκ ολίγες ιδέες για όλους αυτούς που χρειάζεται να αντλήσουν έμπνευση από αλλού.

Ο ρόλος τους σεξ

Δεν είναι λίγες οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα και η συσχέτιση μεταξύ καλής σεξουαλικής υγείας και ευημερίας μιας σχέσης είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει το επιχείρημα πως το καλό σεξ συχνά βοηθά για να διορθωθούν άλλα κακώς κείμενα που μπορεί να έχουν προκύψει στη σχέση. Από καθαρά επιστημονικής άποψης, οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής – αλλά και μετά το πέρας αυτής – επηρεάζουν θετικά αρκετούς ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Οι περισσότεροι θα σκεφτούν όμως πως με τα χρόνια ο παράγων σεξ δεν μπορεί πάντα να διατηρεί την υψηλή του σημασία σε μια σχέση μιας και επέρχεται κορεσμός και συνήθεια. Εδώ είναι που χρειάζεται να δείξετε ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Οι ειδικοί του σεξ συμφωνούν πως ακόμα και για ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί υπάρχουν τρόποι να συνεχίζουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον στην κρεβατοκάμαρα. Με την πρόσβαση που έχουμε πλέον σε νέες ιδέες και πληροφορίες από όλον τον κόσμο μπορούμε να δοκιμάζουμε πράγματα – άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο ακραία – που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το τέλμα, τουλάχιστον όσον αφορά το σεξ. Μια ματιά σε κάποια από τις κορυφαίες σελίδες πορνό του κόσμου όπως πχ το theporndude.com (ή κάποια άλλη της προτίμησής σας) θα σας ανοίξει παράθυρο στον κόσμο, με εκατοντάδες κατηγορίες «εμπειριών» για όλα τα γούστα! Ίσως να μη χρειάζεται καν να περιμένετε να έρθει το αδιέξοδο στη σχέση σας. Δοκιμάστε το τώρα!

Σχέσεις που επιβιώνουν ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις

Αφήσαμε για το τέλος το θέμα των σχέσεων εν μέσω κρίσης και ειδικών συνθηκών. Με αφορμή φυσικά την κρίση που πέρασε η ανθρωπότητα στις αρχές του 2020, εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID-19. Η κατανόηση της περιπλοκότητας της κατάστασης για κάθε ζευγάρι αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη χρονιά αυτή και θα απαιτήσει από όλους μας να είμαστε πολύ πιο θετικοί και αισιόδοξοι στην  καθημερινότητά μας από ότι ήμασταν πριν την πρωτοφανή αυτή συγκυρία .

Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση η οποία συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια και για την οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να την αποτρέψουμε. Είναι στο χέρι μας όμως το πως θα προσαρμόσουμε τις ζωές μας και τις συμπεριφορές μας ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο χαμένοι. Κυρίως οφείλουμε να επιδείξουμε σπάνια υπομονή για τα προβλήματα που μας προκάλεσε και για την ψυχολογική αναστάτωση που θα φέρει στις ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικότερα ως προς τους συντρόφους μας είναι σημαντικό να είμαστε στο πλευρό τους και να τους βοηθούμε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα στη δουλειά τους, στην ψυχολογική υπερφόρτωση της καραντίνας και στην αβεβαιότητα για το μέλλον με τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή μας ως συνέπεια της πανδημίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα ζευγάρια όλων των ηλικιών θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και να δείξουν κατανόηση ώσπου να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το κεφάλαιο αυτό της ιστορίας έχει κλείσει και έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα