Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τις δίαιτες

Κοινοποίηση



Κατά καιρούς έχουμε ακούσει όλοι τόσα πολλά για τις δίαιτες, που δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε! Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης γράφει για τα «παραμύθια» της δίαιτας και ξεδιαλύνει την κατάσταση…

Το αδυνάτισμα είναι ένα θέμα που καλώς ή κακώς απασχολεί και ενδιαφέρει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Και ό,τι είναι «διάσημο» συνοδεύεται συνήθως και από αρκετή δόση παραφιλολογίας. Γι’ αυτό και εμείς επιλέξαμε να ξεδιαλύνουμε λίγο την κατάσταση. Μιλώντας, λοιπόν, για μύθους και αλήθειες περί δίαιτας, έχουμε επιλέξει κάποιους από τους πιο διαδεδομένους, τους οποίους και θα συζητήσουμε:

Υπάρχει δίαιτα για τοπικό αδυνάτισμα

Αν κάποιος σας πει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο ή κάποια τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να διώξετε συγκεκριμένα τα «ψωμάκια», μην τον πιστέψετε. Δεν υπάρχει καμία διατροφή που να εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία απώλειας. Το λίπος θα χαθεί συνολικά και συνήθως πιο εύκολα από την κοιλιά.

Το λευκό κρασί έχει λιγότερες θερμίδες από το κόκκινο

Οι διαφορές τους είναι σχεδόν μηδενικές. Οι θερμίδες που αποδίδει ένα ποτό δεν εξαρτώνται από το χρώμα του, αλλά από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί, λόγω του μεγαλύτερου ποσού αντιοξειδωτικών που περιέχει, είναι καλύτερο για την καρδιά και τα αγγεία μας.

Η μαύρη ζάχαρη δεν έχει θερμίδες

Άλλος ένας μύθος και μάλιστα ύπουλος, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που, κάνοντας δίαιτα, επιλέγουν τη μαύρη ζάχαρη, θεωρώντας ότι δεν έχει θερμίδες. Έχει ακριβώς τις ίδιες με τη λευκή ζάχαρη, γι’ αυτό μην το παρακάνετε.

Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό

Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες όσον αφορά στις θερμίδες που αποδίδουν. Παρ’ όλα αυτά το μαύρο ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β από το λευκό, γι’ αυτό το προτιμάμε.

Η μαύρη σοκολάτα δεν παχαίνει

Μάλλον με την άποψη αυτή πολλοί δίνουν ένα άλλοθι στην αναζήτηση ενός γλυκού καταφύγιου στη δίαιτά τους. Η μαύρη σοκολάτα διαφέρει ελάχιστα σε θερμίδες από τη γάλακτος, ωστόσο έχει λιγότερη χοληστερίνη και περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Οι βιταμίνες ανοίγουν την όρεξη και μπορεί να μας παχύνουν

Μια συχνή απορία πολλών ανθρώπων, που παράλληλα με τη δίαιτά τους λαμβάνουν και κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. Αυτό που θα πούμε είναι ότι σίγουρα οι βιταμίνες δεν ανοίγουν την όρεξη. Όσον αφορά στο αν μας παχαίνουν πάλι, η απάντηση είναι πως όχι. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, που συνήθως δεν έχουν μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνη, λιπαρά, υδατάνθρακες, δεν έχουν θερμίδες και άρα δεν συνεισφέρουν ενεργειακά στην ημερήσια πρόσληψή μας, για να μας παχύνουν.

Η γλουτένη μας παχαίνει

Ίσως ο πιο διαδεδομένος διατροφικός μύθος των καιρών μας. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε συγκεκριμένα δημητριακά. Σε ανθρώπους που διαπιστωμένα πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Δεν υπάρχει καμία συσχέτισή της όμως με την αύξηση του βάρους, ιδιαιτέρως, δε, αν δεν έχει διαγνωστεί ότι πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη

OliveMagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα