Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι μπάμιες κάνουν καλό στο σάκχαρο, το δέρμα και όχι μόνο

Κοινοποίηση

Το λαχανικό που μπαίνει στις κουζίνες σχεδόν όλου του κόσμου και έχει ή φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς, έχει να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από την ξεχωριστή γεύση της.

Ασιατικές και αφρικανικές χώρες ερίζουν για την καταγωγή της μπάμιας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πού πρωτοεμφανίστηκε. Από τους Άραβες πέρασε στην Ευρώπη και, κυρίως, στις ακτές της Μεσογείου όπου βρήκε εύφορο έδαφος και κατάλληλο κλίμα για καλλιέργεια. Στην Αμερική εμφανίστηκε μαζί με τα πλοία που μετέφεραν τους σκλάβους το 17ο αιώνα, για να γίνει διάσημο φαγητό στο Νότο μέσα σε λιγότερο από 100 χρόνια.

6 λόγοι να βάλεις τις μπάμιες στο εβδομαδιαίο μενού

* Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ή αλλιώς σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη και φυτικές ίνες.

* Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και αποτρέπουν τα φουσκώματα.

* Βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

* Χαρίζουν όμορφο δέρμα και μας προστατεύουν από την εμφάνιση σημαδιών και στιγμάτων.

* Δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη.
* Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία -εκτός και αν τις μαγειρέψετε με άφθονο ελαιόλαδο και σάλτσα και τις συνοδεύσετε και με 1-2 φέτες ψωμί, οπότε εκεί αλλάζουν τα πράγματα!

Μετά τα παραπάνω, καταλαβαίνεις ότι αξίζει να ξεχάσεις την ελαφρώς ξινή γεύση, που ίσως σε αποτρέπει από το να βάλεις μπάμιες στο πιάτο σου και να την βάλεις στη ζωή σου για τα καλά. Και ένα tip για να χάσουν τη βλεννώδη υφή που έχουν όταν καθαρίσετε το κεφάλι τους: ραντίστε τες πριν με ξίδι ή μουλιάστε τες σε νερό με ξίδι.

Μαγειρεύοντας με μπάμιες

Αγαπημένο λαδερό οι μπάμιες με ντομάτα, κρεμμύδι και σκορδάκι. Συνοδεύουν άριστα κοτόπουλο και μοσχάρι, ενώ τρώγονται και τηγανητές με λίγο ξίδι. Στις ΗΠΑ τις βάζουν στη σούπα gumbo που γίνεται με λαχανικά, γαρίδες, λουκάνικο και χοιρινό. Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιούν τα σπόρια της ως υποκατάστατο του καφέ. Οι μπάμιες είναι ωραίες όταν τρώγονται τραγανές, γι’ αυτό μην τις παραψήσετε.

OliveMagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα