Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οργή στην Ξάνθη για τις ολιγωρίες και το νέο lockdown

Κοινοποίηση

Ιδιαίτερα φορτισμένο είναι πλέον το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή της Ξάνθης μετά την επιβολή της νέας καραντίνας, κυρίως για την κυβέρνηση, που κατηγορείται για ολιγωρία, η οποία οδήγησε στη νέα έξαρση της πανδημίας αλλά και την παθητική στάση των “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών. Η κατάσταση οδήγησε το βράδυ της Πέμπτης στη λήψη επιπλέον μέτρων με την ολική καραντίνα του ορεινού Εχίνου καθώς και περιορισμών σε διάφορες δραστηριότητες στον υπόλοιπο νομό.

Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή οι Σ. Τσιόδρας και Ν. Χαρδαλιάς,  που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας, αυτή τη φορά με μάσκες, όπως σχολίασαν σκωπτικά αρκετοί από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης, αναζητώντας απαντήσεις.

Επανήλθε η… “ατομική ευθύνη”

Μαζί με την αστυνόμευση των μέτρων που έχουν ληφθεί, έγινε γνωστό ότι θα παραμείνει στην περιοχή μια κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ που θα αναλάβει τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στο γενικό πληθυσμό με τη συμμετοχή και του Στρατού καθώς και ο ορισμός ενώ συντονιστή  COVID-19 όλης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης .

Όπως αναφέρθηκε δίνεται “έμφαση στην ενημέρωση, ειδικά των νέων”, κάτι που σχολιάστηκε ως όψιμη στοχοποίηση ενώ ιδιαίτερα αρνητικά αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι στις δηλώσεις τους οι αρμόδιοι επικαλέστηκαν την “ατομική ευθύνη”, κάτι που αποδίδεται από τους τοπικούς παράγοντες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για την ιδιαίτερα καθυστερημένη αντίδρασή της.

Αποφάσισαν τώρα, όσα τους ζητούν εδώ και μήνες

Τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες, εκφράζουν αγανάκτηση καθώς η διεξαγωγή μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων “πόρτα-πόρτα”, ο ορισμός ενός τοπικού συντονιστή σε επίπεδο περιφέρειας και οι παρεμβάσεις σε επιβαρυμένες περιοχές ανακοινώνονται τώρα ενώ τα σχετικά αιτήματα διατυπώνονται εβδομάδες και μήνες αλλά η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το πρόβλημα, ή δεν ήθελε να πλήξει την εικόνα της αποτελεσματικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα έξαρση της πανδημίας, πολύ μεγαλύτερη από την περίοδο του lockdown.

Αλλά ακόμη και μετά την επανεμφάνιση της νόσου στην περιοχή, οι αντιδράσεις των αρμοδίων κρίνονται σπασμωδικές και καθυστερημένες. Όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφηκε σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε συμπτωματικούς του ορεινού Δήμου Μύκης, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν μαζικά τεστ σε ασυμπτωματικούς  και παρά την εμφανή έξαρση, η λήψη μέτρων άργησε μία εβδομάδα με αποτέλεσμα μόνο την Πέμπτη να προκύψουν 15 κρούσματα σε ένα μόνο οικισμό. Ήδη 4 σχολεία της πόλης είχαν κλείσει εξαιτίας καθηγητή που δίδασκε και προερχόταν από την περιοχή Εχίνου.

Οι τοπικοί φορείς επιρρίπτουν ευθύνες

Ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος είχε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη μαζικών τεστ πριν την άρση του lockdown και τον ορισμό συντονιστή για το υγειονομικό και το οργανωτικό σκέλος της αντιμετώπισης. Αντιθέτως, η Περιφέρεια Aν. Μακεδονίας – Θράκης  σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχε “παροπλίσει” τον υπηρεσιακό και έμπειρο προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας και μόλις πριν λίγες μέρες όρισε “μετακλητό” συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, δείγμα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Δημοτικές παρατάξεις, όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανέλαβαν πρωτοβουλίες και συναντήσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο και υγειονομικούς φορείς ώστε να προτείνουν λύσεις ενώ στο στόχαστρο της κριτικής -κυρίως- “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών στελεχών βρίσκεται η συνολική ολιγωρία που πλήττει την υγεία και προκαλεί ανεπανόρθωτες, πλέον, δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Μάλιστα, σχετικό ψήφισμα εξέδωσαν ομόφωνα όλοι οι παραγωγικοί φορείς (Επιμελητήριο,Έμποροι, Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εστίαση κλπ) που καλούν τους αρμόδιους “να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους” και ζητούν ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, μετά τις νέες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Διαδήλωση των κατοίκων του Εχίνου

Οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα πλέον, και αυτό είναι η σφοδρή αντίδραση των κατοίκων του Εχίνου για τη νέα καραντίνα και την απαγόρευση εξόδου από τον οικισμό. Στις 2.30 μ.μ. της Παρακευής διοργανώθηκε διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή στη γέφυρα που χωρίζει τον οικισμό τους, ζητώντας άρση της καραντίνας και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους “στοχοποιεί”, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας και του Στρατού. Κατηγορίες για το αντίθετο, έχει δεχτεί και η κυβέρνηση καθώς αναφέρεται ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή, φοβούμενη το πολιτικό κόστος και τους τοπικούς “κομματάρχες”.

Το κλίμα δεν είναι καλό ενώ αγωνία εκφράζεται και για πιθανές επιπτώσεις και στο τουριστικό ρεύμα, που προέρχεται κυρίως, από τη Βουλγαρία, και πρέπει να διέλθει οδικώς μέσα από τις περιοχές της Καραντίνας. Τη Δευτέρα ως γνωστό, αίρονται οι περιορισμοί για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα και ξεκινά η περιορισμένη τουριστική σεζόν. Οι ακυρώσεις στην πόλη και τις περιοχές οικοτουριστικής δραστηριότητας, είναι σχεδόν καθολικές.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα