Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρωτιά μαθητών της Ξάνθης για κοινωνική επιχείρηση υπέρ αστέγων

Κοινοποίηση


Πρόταση μαθητών της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης για Street Food καντίνες όπου εργάζονται άστεγοι πήρε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό “Life Skills: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες”

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μία εικονική κοινωνική επιχείρηση με Street Food καντίνες, με την ονομασία “FoodHabits”, και εργαζόμενους κυρίως άστεγους ήταν η πρόταση μαθητών της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης, της ειδικότητας Α΄ Μαγειρικής Τέχνης στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου “Life Skills: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες” που κατέκτησε την πρώτη θέση.

«Το σύνθημα των μαθητών μου είναι “Give Faith not Aid”, καθώς η ελεημοσύνη δεν αποτελεί λύση, αλλά η προσφορά κατάλληλων εφοδίων όπως εύρεσης εργασίας, επαγγελματικού προσανατολισμού και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας με την βοήθεια του ΟΑΕΔ. Με την πρότασή τους ουσιαστικά τα παιδιά δίνουν λύση στην χρηματοδότηση της λειτουργίας Ξενώνα αστέγων. Ουσιαστικά θα συντονίζουν τους άστεγους στο πώς να λειτουργήσουν τις Street food καντίνες και αυτές θα τροφοδοτήσουν τα λειτουργικά έξοδα του Ξενώνα. Παρέχουν μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς που δεν έχουν τίποτα και που πολύ φοβάμαι πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης κυρία Ράνια Κουκουσολάτου.

«Συνήθως», εξήγησε, «δίνεται μια στέγη, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα για το πώς ένας άστεγος μπορεί να αποκτήσει εφόδια για να βγει στην αγορά εργασίας και για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Η εκπαίδευση είναι και το βασικό εργαλείο για να βγει κανείς από την φτώχεια».

Όπως τόνισε οι Street food καντίνες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στην Ξάνθη, όμως μπορούν να λειτουργήσουν και πανελλαδικά αν υπάρξει στήριξη μέσω ΕΣΠΑ ή με κάποια επιδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με βοηθό την… καραντίνα

Δεδομένου πως ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της συμμετοχής των παιδιών έγινε εν μέσω της καραντίνας, αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες φαίνεται πως ήταν ευεργετικές στον καλύτερο συντονισμό της ομάδας. «Όποτε κάποιος είχε ιδέα γίνονταν τηλεδιασκέψεις με την βοήθεια της τεχνολογίας και την συζητούσαν. Τα παιδιά μεγάλο ενθουσιασμό», σχολίασε η κα Κουκουσολάτου. Η ομάδα όπως μας είπε ξεκίνησε με 11 άτομα και μέχρι την τελική ευθεία έφτασαν 6 από αυτά. Όσο για τις ηλικίες τους; «Είναι νέα άτομα. Όλα τους κάτω των 23 ετών και με όρεξη για να μάθουν και να προσφέρουν», τόνισε η εκπαιδευτικός, ενώ πρόσθεσε πως τα παιδιά εργάστηκαν πέρα από τις ώρες μαθημάτων τους, και με ενσυναίσθηση πάνω στο λεπτό θέμα των άστεγων για να μπορέσουν να στηρίξουν την πρότασή τους.

Στη δεύτερη και στη τρίτη θέση βρέθηκαν το ΕΠΑΣ Λάρισας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων αντίστοιχα. Στη τελική πεντάδα των συμμετοχών που ξεχώρισαν φέτος βρέθηκε το ΕΠΑΣ Καβάλας και το ΙΕΚ Ορίζων Καλαμάτας.

Για τον διαγωνισμό

Ο τελικός που ανέδειξε τον μεγάλο νικητή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 και μεταδόθηκε “ζωντανά” στη σελίδα του British Council Greece στο Facebook. Φέτος με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ και της Διεύθυνσης Αρχικής Κατάρτισης, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 23 ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ αλλά και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες δομές νέων, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και σπουδαστών.

To πρόγραμμα Life Skills (Δεξιότητες Ζωής) διοργανώνεται από το British Council Greece και απευθύνεται σε ελληνικά σχολεία και επαγγελματικές σχολές σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχικής Κατάρτισης του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έχοντας την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη της HSBC. Ο στόχος του είναι να καλλιεργήσει αφενός την αντίληψη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους και αφετέρου τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να συνεργαστούν με σκοπό την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που τους αφορούν.

«Δημιουργία ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων ανθρώπων»

Κατά την απονομή των βραβείων η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα δήλωσε ότι «Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η δημιουργία ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων ανθρώπων. Συνεπώς χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεχίζουμε μαζί με την HSBC και τον ΟΑΕΔ και που έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στους σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών επιπλέον εφόδια και εναλλακτικές για την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στις εξαιρετικές ιδέες που διαγωνίστηκαν. Ένα ακόμα στοιχείο που μας κάνει επιπλέον περήφανους είναι που συνεχίσαμε την υλοποίηση του προγράμματος παρά τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες».

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε: «Η αυξημένη συμμετοχή και οι διακρίσεις των μαθητών και σπουδαστών του ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα ‘Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες’ αποτελούν έμπρακτη απόδειξη του σημαντικού έργου που προσφέρει ο Οργανισμός στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετείχαν και να τονίσω την αξία της πρωτοβουλίας του Βρετανικού Συμβουλίου τόσο για τους ίδιους τους μαθητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, όσο και για την συνεισφορά της στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των ομάδων που λαμβάνουν μέρος».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα