Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ απέφυγε να λάβει απόφαση για την απαγόρευση των λειτουργιών στις εκκλησίες

Κοινοποίηση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εξέτασε τους ισχυρισμούς της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Υπακοής και 44 πολιτών οι οποίου ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16.3.2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τελετής κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16.3 έως 30.3.2020 λόγω της πανδημίας και κατάργησε τις σχετικές δίκες.

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1294-1296/2020 αποφάσεις του, κατά πλειοψηφία, κατάργησε τις δίκες των προσφευγόντων, με το επιχείρημα ότι έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη-μεταγενέστερη υπουργική απόφαση επί του ιδίου θέματος «διαφέρει ουσιωδώς» από αυτή που έληξε η ισχύς της.

Έτσι, μετά την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης που «διαφέρει ουσιωδώς» από την προσβαλλόμενη, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά το άρθρο 32 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989, ότι συνιστά αντικατάσταση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που έληξε η ισχύς της, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση δεν απαγορεύει την λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, αλλά την επιτρέπει υπό όρους, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να εισέρχονται στους χώρους λατρείας, κ.λπ. Κατά συνέπεια η νεώτερη υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη με την λήξασα κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Αντίθετα, η μειοψηφία μίας συμβούλου Επικρατείας και ενός παρέδρου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, υποστηρίζει ότι με την νέα κοινή υπουργική απόφαση τα απαγορευτικά μέτρα, έστω ηπιότερου χαρακτήρα, εξακολουθούν να είναι δυσμενή για τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ και πρέπει να θεωρηθεί ότι η νέα υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, με συνέπεια να μπορεί να συνεχιστεί η δίκη για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα