Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Σχεδόν 150 κρούσματα κορονοϊού από αρχές Ιουνίου

Κοινοποίηση


Στους εντατικούς ελέγχους αποδίδουν οι επιστήμονες τον εντοπισμό συνεχόμενων νέων κρουσμάτων. Θετικό το γεγονός των ελάχιστων νοσηλειών. Αντιδρούν οι κάτοικοι που κάνουν λόγο για στοχοποίηση της περιοχής και ζητούν να γίνουν αντίστοιχα τεστ σε όλη την χώρα. 

Σε ιδιαίτερα ενεργή εστία της επιδημίας του κορονοϊού έχει εξελιχθεί μέσα στις 3 τελευταίες εβδομάδες η Ξάνθη με το συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων να έχει φτάσει τα περίπου 150 από την αρχή του Ιουνίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο εντοπισμός των κρουσμάτων που αποτελούν περίπου 40% των συνολικών κρουσμάτων που ανιχνεύτηκαν μέσα στον Ιούνιο έχει να κάνει και με του χιλιάδες ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα θετικό καθώς εντοπίζονται αρκετά νωρίς τα νέα κρούσματα και γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για μείωση της μετάδοσης. Βέβαια σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας θα έπρεπε να έχουμε περιορισμένο αριθμό και ίσως χρειαστεί η επέκταση των μέτρων και σε άλλες περιοχές.

Ήπια εκδήλωση της νόσου 

Πέρα από το “θετικό” γεγονός ότι από τα συνολικά 386 νέα κρούσματα του Ιουνίου, μια μεγάλη μερίδα έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένη περιοχή, είναι ενθαρρυντικό το ότι τα περισσότερα από αυτά δείχνουν ήπια εκδήλωση της νόσου. Εδώ και αρκετές μέρες ο αριθμός των διασωληνωμένος είναι χαμηλός, ενώ και οι νοσηλείες είναι επίσης λίγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού είναι περίπου 45 εκ των οποίων οι μισοί σε κλίνες αυξημένης φροντίδας ή σε ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι είναι μόνο 8. Μέσα σε μια εβδομάδα έχουν αυξηθεί δηλαδή ελάχιστα οι νοσηλείες ενώ έχουν μειωθεί οι διασωληνώσεις. Βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι είχαμε 5 θανάτους, μέσα σε μια βδομάδα, όμως τις 3 τελευταίες ημέρες κανέναν.

Από τα 16 νέα τα μισά στην Ξάνθη

Σημειώνουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 16. Από αυτά τα 8 ηταν από την Ξάνθη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3302 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Επίσης από το σύνολο των 3302 κρουσμάτων, 728 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1844 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Στην τελευταία κατηγορία πάντως συντηρείται ο αριθμός, δηλαδή των “αγνώστου προέλευσης” κρουσμάτων τα οποία πλησιάζουν τα 80 μέσα στον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα