Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: Μένουν εκτός 500.000 αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι

Κοινοποίηση

Σοβαρές εντάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης εκφράζει στο iEidiseis ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης καλώντας τους σε νέα δικαστική μάχη.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για πληρωμή εφάπαξ των αναδρομικών μέσα στο 2020. «Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Μιλάμε για ένα ποσό 1,4 δισ. ευρώ» , συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το παραπάνω ποσό προκάλεσε αντιδράσεις αφού σημαίνει πώς αναδρομικά θα δοθούν μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι σε επικουρικές και δώρα. Αυτό το ποσό θα άγγιζε τα 3,9 δισ. ευρώ.

Η δαπάνη έπεσε τελικά στα 900 εκατομμύρια (πάνω από 60% το «κούρεμα») μετά τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην ΕΡΤ να ξεκαθαρίζει πώς το ποσό αφορά τους συνταξιούχους μόνο του ιδιωτικού τομέα αφού για εκείνους του δημοσίου θα πρέπει να υπάρξει πρώτα η λήξη της σχετικής δίκης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε το μπλόκο σε όποιες νέες διεκδικήσεις.





Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

«Μένουν εκτός αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι»

Όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει γνώση της υπόθεσης στο ΣτΕ μιλάει για «νομικό πραξικόπημα» και επισημαίνει στο iEidiseis πώς η τροπολογία θα προσβληθεί, ενώ υπογραμμίζει πώς αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την απόφαση της κυβέρνησης.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και μιλάει για 3,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δώρων και των επικουρικών.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πληρωμή μόνο αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις είναι εγκληματική ενέργεια κατά των αγροτών και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Περίπου 500.000 συνταξιούχοι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Ποσά θα δουν όσοι είχαν σύνταξη από 1.000 ευρώ και πάνω» σημειώνει ο κ.Αποστολίδης κάνοντας λόγο έτσι για αδικία σε βάρος των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

«Άσχετοι ή θέλουν να παραπλανήσουν» – «Δεν εφαρμόζουν την απόφαση του ΣτΕ»
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επέμεινε πώς η κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 1 εκατ. 766.00 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000 συντάξεις του δημοσίου.

Στις ενστάσεις πως η απόφαση δεν αφορά μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις κύριες συντάξεις.



Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη με τον κ.Αποστολίδη να σημειώνει χαρακτηριστικά «όσοι ερμηνεύουν έτσι την απόφαση του ΣτΕ ή είναι άσχετοι ή θέλουν να παραπλανήσουν» επιμένοντας πώς το συνολικό ποσό που έπρεπε να δοθεί είναι 3,9 δισ. ευρώ.

«Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί»

«Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.

 Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες.

Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική» είναι το σχόλιο του κ.Αποστολίδη που μέσω του iEidiseis καλεί τους συνταξιούχους να κάνουν τις απαραίτητες νομικές ενέργειες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους.




Καταργιούνται δια νόμου οι διεκδικήσεις

Αξίζει τέλος να σημειώθεί ότι η σχετική τροπολογία τελικά αποκαλύπτει μία πολύ άσχημη πραγματικότητα.

Τα χρήματα που τελικά προβλέπεται ότι θα δοθούν στους συνταξιούχους δεν είναι 1,4 δις αλλά 900 εκ.

Επιπλέον, προβλέπει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου κάτι που πρόκεται για τους εργατολόγους «συνταγματικό πραξικόπημα, για ακραία μεθόδευση εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, για κατάφορη παραβίαση του κράτους δικαίου».

ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα