Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυτά είναι τα πλαστικά που θα απαγορευθούν από το 2021

Κοινοποίηση

Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων από πλαστικό μιας χρήσης προβλέπει νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία.

Την κατάργηση προϊόντων από πλαστικό μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2019/904 της ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα. Στόχος, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είναι «να δείξουμε στον κόσμο ότι κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και ότι τα λόγια μας με τις πράξεις μας συμβαδίζουν».

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση κινήτρων για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης πλαστικών και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η υποχρέωση των παραγωγών να καλύπτουν το κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους όταν γίνονται απόβλητα μέσω συστημάτων ανακύκλωσης ή δράσεων καθαρισμών ακτών από πλαστικά.

Ακόμη, θεσπίζεται περιβαλλοντική εισφορά σε πλαστικά ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από 1/1/2022, ενώ από την ίδια ημερομηνία υποχρεωτική θα είναι η διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Τα πλαστικά που θα απαγορευθούν από το 2021

Όπως ανακοινώθηκε, από τον Ιούλιο του 2021 απαγορεύονται τα εξής πλαστικά προϊόντα:

μαχαιροπίρουνα
πιάτα από φελιζόλ
καλαμάκια
περιέκτες από φελιζόλ
κυπελάκια ποτών από φελιζόλ
αναδευτήρες ποτών
μπατονέτες
στηρίγματα για μπαλόνια
πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Το νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, κυρώσεις για όσους διαθέτουν προϊόντα που υπόκεινται σε απαγόρευση και συγκεκριμένα:

Στον παραγωγό: πρόστιμο 1% επί του κύκλου εργασιών του το προηγούμενο έτος.
Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500 ευρώ).

Για την απόδοση της εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων θα επιβάλλεται στην επιχείρηση εστίασης: 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο, θα επιβάλλεται στον παραγωγό πρόστιμο 1% επί του κύκλου εργασιών του το προηγούμενο έτος.

Πηγή sputniknews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα