Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Darknet: Τι είναι το “σκοτεινό διαδίκτυο” – Πώς να προστατευτείτε

Κοινοποίηση

Darknet: Τι είναι το "σκοτεινό διαδίκτυο" - Πώς να προστατευτείτε



Το ορατό στρώμα του ιστού που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες μέσω των μηχανών αναζήτησης είναι μόνο ένα μικρό μέρος του διαδικτύου.

Το τμήμα του διαδικτύου που δεν προσπελαύνεται από μηχανές αναζήτησης είναι γνωστό και Βαθύ Διαδίκτυο (Deep Web).

Το Darknet είναι υποσύνολο του Deep Web υπό την έννοια ότι είναι επίσης μη ανιχνεύσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα ανώνυμα δίκτυα επικοινωνιών – γενικώς αναφερόμενα ως το Darknet – γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους εγκληματίες προκειμένου να εμπορεύονται ναρκωτικά, όπλα, πλαστές ταυτότητες, κλοπιμαία και υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Στην πραγματικότητα έχει αναπτυχθεί μια πλήρης παράνομη διαδικτυακή αγορά όπου παρέχονται όλα τα είδη παράνομων υπηρεσιών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τυπικά εγκλήματα όπως το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπλων και κλοπιμαίων, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, πληρωμένοι δολοφόνοι, εμπορεία ανθρώπων, και πώληση στοιχείων από κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.

Για την επίτευξη αυτής της ανωνυμίας, η επικοινωνία γίνεται με χρήση ειδικών δικτύων που προφέρουν ανωνυμία όπως είναι το TOR (The Onion Router) και το Ι2P (Invisible Internet Project).

Οι παράνομες αγορές διευκολύνονται ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη συστημάτων ανώνυμων πληρωμών (εικονικά νομίσματα (virtual currencies)).

Εκτός από ασφαλές καταφύγιο για παράνομο εμπόριο, το Darknet δημιουργεί ένα προστατευμένο περιβάλλον ώστε ομοϊδεάτες να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για αποκλίνοντα θέματα και συμπεριφορές, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός κ.ά..

Η κατάχρηση της ανωνυμίας για παράνομη δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα