Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δέρμα: Πώς να το προστατεύσετε από τα καλοκαιρινά εξανθήματα

Κοινοποίηση

Στη διάρκεια των διακοπών το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι ξαφνικά προβλήματα στο δέρμα, όπως η έξαρση της ακμής, ένας δερματικός ερεθισμός ή ένα εξάνθημα που προκαλεί έντονο κνησμό.

Τα απρόοπτα στο δέρμα είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, ειδικά αν δεν τηρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη φροντίδα του. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ, εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε.

Εξάνθημα από τη ζέστη

Το εξάνθημα αυτό λέγεται και θερινή ιδρώα. Προκαλείται από την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων, εξαιτίας της ζέστης και της υγρασίας. Η απόφραξη «παγιδεύει» τον ιδρώτα κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούνται πολυάριθμες μικροσκοπικές φλύκταινες (σπυράκια) που προκαλούν κνησμό. Η θερινή ιδρώα είναι συχνό πρόβλημα το καλοκαίρι και συνήθως εκδηλώνεται:

Στις πτυχές του δέρματος

Στα τμήματα του δέρματος όπου τα ρούχα προκαλούν τριβή (π.χ. στον αυχένα).
Για να αποφύγετε το εξάνθημα στο δέρμα από τη ζέστη, να κάνετε τα εξής:

Να φοράτε ελαφρά ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» (να προτιμάτε τα 100% βαμβακερά, να αποφεύγετε τα συνθετικά)
Να αποφεύγετε τις «βαριές» καλλυντικές κρέμες ή αλοιφές που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων.

Να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γιατρό εάν:

Το εξάνθημα στο δέρμα δεν υποχωρήσει μόνο του σε 3-4 ημέρες
Επιδεινωθεί
Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός ή ο πόνος
Αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο

Το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο. Σε αδρές γραμμές μπορεί να είναι αντιδράσεις εξαιτίας ευαισθησίας (συνήθως κληρονομικής) στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδες. Οι φωτοδερματίτιδες προκαλούνται από την επίδραση του ήλιου σε κάποιον φωτοευαίσθητο παράγοντα στο δέρμα. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., τα μόρια από το άρωμα που φοράει κάποιος ή από τα φάρμακα που παίρνει.

Για να αποφύγετε τις αντιδράσεις στον ήλιο, ρωτήστε  τον γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι πιθανό να προκαλέσουν το καλοκαίρι δερματική αντίδραση όταν βγείτε στον ήλιο. Αν αρχίσετε να βλέπετε εξανθήματα, μείνετε μακριά από τον ήλιο και συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.

Φροντίστε επίσης να τηρείτε όλους τους κανόνες ηλιοπροστασίας:

Όχι στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
Καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 15
Ένδυση με ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
Χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου με φαρδύ γείσο.
Καλό είναι ακόμα να αποφεύγετε το καλοκαίρι τα πολλά αρώματα.

Εξάρσεις της ακμής

Όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με βακτήρια και το σμήγμα του δέρματος, μπορεί να αποφραχθούν οι πόροι. Αν το δέρμα είναι επιρρεπές στην ακμή, μπορεί να παρουσιασθούν σπυράκια (κλειστοί φαγέσωρες). Για να προστατευθείτε, πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα:

Να απομακρύνετε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας με καθαρό πανί ή πετσέτα με ελαφρά κτυπηματάκια.
Μην τρίβετε το δέρμα σας. Η τριβή μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής.
Να πλένετε τα είδη ένδυσης που γεμίζουν ιδρώτα (ρούχα, στηθόδεσμους, καπέλα, πετσέτες, κορδέλες, μπαντάνες κ.λπ.) πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
Να χρησιμοποιείτε για το πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη και το στήθος σας προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι μη-φαγεσωρογόνα. Να αναγράφουν επίσης ότι δεν έχουν λιπαρή σύσταση (oil free) και ότι είναι μη ακμογόνα.

Θυλακίτιδα

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όταν μολυνθεί ο θύλακας απ’ όπου αναπτύσσεται οποιαδήποτε τρίχα. Οι μολυσμένοι θύλακες μοιάζουν με κόκκινα σπυράκια, αλλά συνήθως προκαλούν κνησμό και είναι ευαίσθητοι στην αφή.

Για να αποφύγετε την θυλακίτιδα, να βγάζετε τα ρούχα σας αμέσως μόλις ολοκληρώνετε οποιαδήποτε δραστηριότητας σας κάνει να ιδρώνετε πολύ. Στη συνέχεια να κάνετε ντους, στεγνώνοντας χωρίς τριβή το δέρμα σας.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα κοινόχρηστα υδρομασάζ και τζακούζι, εάν δεν είστε σίγουροι για τα επίπεδα των οξέων και χλωρίου που περιέχουν. Φροντίστε ακόμα να  φοράτε ελαφρά, φαρδιά ρούχα όταν έχει πολλή ζέστη και υγρασία.

Κνησμός του κολυμβητή

Οφείλεται σε παράσιτο των ανοικτών θαλασσών ή των λιμνών. Συνήθως εκδηλώνεται με εξάνθημα στο δέρμα. Αυτό οφείλεται στο ότι το παράσιτο εισδύει μέσα στο δέρμα, δημιουργώντας μικρές κόκκινες κηλίδες στα τμήματα του σώματος που δεν καλύπτει το μαγιό. Μερικές φορές αναπτύσσονται και φλύκταινες που προκαλούν ανυπόφορο κνησμό.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κνησμό του κολυμβητή, επειδή έχουν την τάση να μένουν σε ρηχά, ζεστά νερά.

Για να τον αποφύγετε, φροντίστε να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας με πετσέτα αμέσως μόλις βγείτε από το νερό. Και αυτό διότι το παράσιτο εισδύει στο δέρμα ενόσω εξατμίζεται το νερό και όχι όσο βρίσκεστε μέσα στο νερό. Ιδανικά, πρέπει να αποφεύγετε την παρατεταμένη παραμονή σε ρηχά νερά και το κολύμπι σε λίμνες.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα