Εισφορά αλληλεγγύης: Τα σενάρια για το «κούρεμά» της


Τον φάκελο με τις μειώσεις φόρων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ραντεβού το Φθινόπωρο  για το κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. φορολογουμένους.

Μέχρι τότε θα έχει πιο καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις αντοχές του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους που θα τεθούν το 2021.

Έτσι, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για μειώσεις φόρων με μόνιμο χαρακτήρα έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια των Μνημονίων.

Βέβαια, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, θα πρέπει περιορισθεί ο στόχος  του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα κάτω του 2% αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης


Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει δύο σενάρια:

– Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το επόμενο ψαλίδι θα έρθει το 2022 ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 30% το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 202,80 ευρώ.

Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 676 ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με  την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ , το χρονοδιάγραμμα και η έκταση των φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν το 2021 αναμένεται να κλειδώσουν ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού στον οποίο θα αποτυπωθούν τα σημάδια που αφήνει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται κυριολεκτικά για ένα δημοσιονομικό σταυρόλεξο αφού θα πρέπει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η πανδημία και στην ανάγκη για ισχυρές παρεμβάσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι εφόσον, όλα κυλήσουν με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο το νέο φορολογικό πακέτο που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κυρίως στη μεσαία τάξη η οποία συνεχίζει να πληρώνει υψηλούς φόρους.

in.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال