Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΟΔΥ: Ο κορονοϊός άφησε την Ξάνθη και έπιασε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση

ΕΟΔΥ: Ο κορονοϊός άφησε την Ξάνθη και έπιασε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



ΕΟΔΥ: Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η 9η έκθεση προόδου παρατηρητηρίου για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, για την Ξάνθη. 

Μεταξύ άλλων στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στην Ξάνθη, και στην περιοχή του Εχίνου, και επισημαίνεται πως ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο δεν συνεχίζεται και τον Ιούλιο στην περιοχή.

Αντιθέτως παρατηρείται πτωτική τάση, ενώ αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες ημέρες είναι είτε μηδενικά ή μόλις 1-2, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

“Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα” τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Πάνω από 7.000 τεστ στην Ξάνθη 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η αυξητική πορεία που κατέγραψαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ξάνθη οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ, τα οποία μάλιστα ξεπέρασαν τις 7.000, και πως εάν γίνονταν αντίστοιχα τεστ σε όλη την Ελλάδα θα εντοπίζονται εξίσου αρκετά ή και περισσότερα κρούσματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη, η Ξάνθη είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην ελληνική επικράτεια με τον μεγαλύτερο αριθμό δειγματοληπτικών τεστ που διενεργήθηκαν και το κλίμα που κυριαρχεί είναι αυτό της ικανοποίησης και της αισιοδοξίας από την αισθητή μείωση που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει εφησυχασμός αλλά εξακολουθούν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να τηρούμε όλα όσα προβλέπονται», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες πειθάρχησαν απόλυτα και συνεχίζουν με υπευθυνότητα να τηρούν όλα όσα προβλέπονται». Πρόσθεσε, δε, ότι η συμμετοχή του κόσμου στα δειγματοληπτικά τεστ ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, «γεγονός που φανερώνει την ανησυχία αλλά και το ενδιαφέρον τους για τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε ακόμη ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη και στο μέλλον, τα δειγματοληπτικά τεστ θα επαναληφθούν. «Τώρα πλέον ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Δε φοβόμαστε, δεν τρομάζουμε, κοιτάζουμε το πρόβλημα στα μάτια και το αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, γιατί τώρα ξέρουμε τον τρόπο και έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση ιατρικού κόσμου

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική μείωση που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τους τοπικούς φορείς και τον γενικό πληθυσμό, «προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε στενάχωρες καταστάσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


«Τα μέτρα που ελήφθησαν, έστω και με καθυστέρηση, τελικά απέδωσαν και τα μέτρα αυτά αποτελούσαν πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχής μετάδοση του κορονοϊού. Βλέποντας τι γίνεται σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, νομίζω πως τα καταφέραμε καλά, ώστε τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Καραδέδος.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα