Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η υγεία μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε

Κοινοποίηση

Η υγεία μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε



Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα* 
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος ,Επίσημη Συνεργάτιδα του ΚΕΑΔΔ Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές σε Ενήλικες και Παιδιά.

Θέλω να χορέψω ,να πετάξω ,να αγγίξω τον ήλιο και να μοιράσω χρυσά χαμόγελα ! είπε η ψυχή και αναστέναξε με παράπονο το σώμα!

Αυτό το σώμα κουράστηκε γιατί έπρεπε να δουλεύει και να σκέφτεται το αύριο συνέχεια ,να αγχώνεται ,να κλαίει και να αγωνιά κάθε μέρα. πρέπει λέει να έχει όμορφο σπίτι ,ένα καλό αυτοκίνητο ,ακριβά ρούχα και πολλά χρήματα στην άκρη ,έτσι εξασφαλίζει το μέλλον του λέει . Αυτό το είπε το σώμα και αναστέναξε με πόνο η ψυχή !

Φίλε μου σε αυτή τη γη που ζούμε σώμα και ψυχή είναι μαζί ,δεν γίνεται να φροντίζεις το ένα και να παραμελείς το άλλο .Το ένα εξαρτάται από το άλλο και επηρεάζονται μεταξύ τους . Αυτό το σώμα στον αγώνα της καθημερινότητας ξεχνά πολλές φορές να φροντίσει τον εαυτό του σαν οργανισμός και αυτές οι μέρες γίνονται μήνες και ύστερα χρόνια .

Ο  οργανισμός μας δουλεύει ασταμάτητα ,γίνονται πολλές πάρα πολλές ,εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις συνέχεια που απαιτούν θρεπτικά συστατικά για να ολοκληρωθούν , για να μπορούμε να βλέπουμε ,να ακούμε ,να παράγονται ορμόνες ,να δουλεύουν σωστά τα όργανα και πολλά άλλα. Εάν φίλε μου δεν τρώμε σωστά, δεν τρώμε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πως θα γίνουν όλες αυτές ;

Άραγε τρώμε; αυτά που τρώμε είναι «πραγματική » τροφή;

Κάθε φορά που πάω σούπερ μάρκετ με πιάνει μία στεναχώρια βλέποντας το σχεδόν άδειο από πραγματικές τροφές ,τροφές μη επεξεργασμένες ,χωρίς χημικά πρόσθετα ,χωρίς ζάχαρη και ορμόνες . Ευτυχώς όμως υπάρχουν ,λιγότερες αλλά υπάρχουν και αυτές οι «χαρούμενες » τροφές που μας χαρίζουν τόσο εύκολα πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά.

Η υγεία μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε ,χωρίς αυτή δεν μπορούμε να χαρούμε τη ζωή ούτε να την ζήσουμε όπως θέλουμε . Η ίδια η ζωή ζητάει από μας δύο απλά πράγματα απλότητα και υγεία . Η απλότητα θα σε μάθει να δεις και να εκτιμάς τα δεδομένα τα απλά ,να είμαστε ικανοποιημένοι πραγματικά με λίγα πράγματα και η υγεία θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τα όνειρά μας !και ποιος δεν έχει όνειρα ;!

Τρώγοντας σωστά θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη απόδοση στην δουλειά ,θα έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη θετική ενέργεια. κάθισε φίλε μου ,κάνε  διάλειμμα ,απόλαυσε το φαγητό σου ,ναι απόλαυσε το .δεν είναι πολυτέλεια το να κάθισε να τρως  υγιεινό ολοκληρωμένο γεύμα και να το ευχαριστηθείς , να το κοιτάξεις ,να το μυρίσεις ,να νιώσεις την υφή , και να απογειωθείς με την γεύση του .Όχι δεν είναι πολυτέλεια να τρως σωστά και ήρεμα αλλά δικαίωμα! Καθημερινό σου δικαίωμα !

Έχεις σκεφτεί  ότι το να μην τρως στην ώρα σου και να μην τρως σωστά και το να μην έχει τον σωστό συνδυασμό τροφών τα γεύματα επηρεάζουν αρνητικά κατά πολύ την απόδοση σου στην δουλειά , τον ύπνο σου αλλά και την συμπεριφορά σου ; Οι ορμόνες της διάθεσης και του ύπνου έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και παράγονται και μέσω διατροφής!

Βάλε προτεραιότητα την διατροφή σου, το να είσαι καλά! Για να είσαι καλά πρέπει να τρως καλά, να κοιμάσαι καλά και ύστερα όλα γίνονται. Η σωστή διατροφή, δηλαδή η φροντίδα του εαυτού μας σώματος και ψυχής μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γιατί βγάζει στην επιφάνεια την καλύτερη μας έκδοση!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



Η Σουζάνα Ριζγκάλα γεννήθηκε στην Ιορδανία . Από τα εφηβικά της χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Είναι Διαιτολόγος -Διατροφολόγος , Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. 

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία σε ενήλικες και παιδιά [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Ως Διαιτολόγος που ανήκει στην οικογένεια του ΚΕΑΔΔ εκπαιδεύεται συνέχεια σε θέματα Υγείας και Διατροφής. 

Είναι αρθρογράφος στο Διαδικτυακό παιδαγωγικό περιοδικό για παιδαγωγούς και γονείς παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας https://ekpaideutikomelani.blog/, στο  XanthiNea.gr και στο www.diatrofi.gr

Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Ξάνθη 
Περιοχή: Ξάνθη
ΤΚ:67100
Κινητό: 6987661809
Email: souzanarizgkala@gmail.com
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα