Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: 30 κρούσματα στην Ξάνθη σε 2 χρόνια

Κοινοποίηση

Ιός Δυτικού Νείλου: 30 κρούσματα στην Ξάνθη σε 2 χρόνια



Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφεται επισήμως στην Ξάνθη για το 2020, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ. 

Συνολικά μάλιστα στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 2 κρούσματα μέχρι στιγμής, και το ένα εξ’ αυτών αφορά ασθενή από τον δήμο Τοπείρου, της ΠΕ Ξάνθης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ωστόσο είναι παλιός γνώριμος για την Ξάνθη, μιας και η επέλασή του τα τελευταία χρόνια από την περιοχή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

30 κρούσματα σε 2 χρόνια 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόλις πέρσι στην ΠΕ Ξάνθης εντοπίστηκαν συνολικά 28 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, και εάν σε αυτά προστεθούν και τα 2 κρούσματα του ιού που καταγράφηκαν το 2018, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 30 μέσα σε μια διετία.

Άξιο αναφοράς μάλιστα το γεγονός πως τα έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν αφορούν αποκλειστικά την παραλιακή ζώνη, μιας και το πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού επεκτείνεται ευρύτερα στην περιοχή.

Επί παραδείγματι, το 2019 συνολικά 13 κρούσματα εντοπίστηκαν στον δήμο Αβδήρων, 12 στον δήμο Τοπείρου και άλλα 8 στον δήμο Ξάνθης. Τα δύο κρούσματα του 2018 αφορούν έναν ασθενή στον δήμο Ξάνθης και έναν στον δήμο Τοπείρου αντίστοιχα.




Ο ιός στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την περίοδο μετάδοσης 2020 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2020 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Τι είναι ο ιός Δυτικού Νείλου 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα